Kvalitetno stručno obrazovanje i obuka preduslov za pametan ekonomski razvoj i nova radna mjesta

Dodajte komentar

Crna Gora na putu dualnog obrazovanja već duže vrijeme koristi iskustva razvijenih zemalja, poručio je ministar prosvjete Miomir Vojinović na konferenciji “Javno-privatno partnerstvo za kvalitetno stručno obrazovanje” o dualnom obrazovanju i njegovom značaju.

“U tom smisilu, naši prijatelji iz Austrije bili su spremni da zajedno sa nama podijele svoja iskustva i ja im se na tome srdačno zahvaljujem”, dodao je ministar.

O značaju iskustva Austrije u dijelu dualnog obrazovanja, govorio je i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

“Prema dosadašnjem iskustvo možemo reći da su nam Austrijanci dosta pomogli, radili smo sa njima, bez pokušaja nametnutih rješenja. Zajedno smo dolazili do ciljeva koji se mogu implementnirati na prostoru Crne Gore”, naveo je on.

Rajković je istakao da su ove godine upisali šestu generaciju polaznika. Podsjetio na kvalitet, ali i napomenuo da se  isti treba podići na mnogo više nivoe.

“Takav vid obrazovanja će podići kompletan sistem kvaliteta stručnog obrazovanja, a jasno je da je upravo taj kvalitet naš zajednički cilj. Ne sumnjam da ćemo vrlo brzo postići veoma značajne i zapažene rezultate”, poručio je on.

U ime jednog od odrganizatora konferencije Privredne komore Crne Gore, predsjednica Nina Drakić kazala je da učešćem potvrđuju važnost aspekta partnerstva koji treba, kako je rekla, da postoji između privatnog i javnog sektora, a sve u cilju stvaranja kadrova za potrebe privrede.

“Imajući u vidu da je kvalitetno stručno obrazovanje i obuka preduslov za pametan ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, vjerujem da će današnji skup negdje i dati odgovore kako na najbolji način da sarađujemo, kako bi unaprijedili kvalitet naših kadrova”, kazala je Drakić

Na konferenciji u Hotelu Podgorica govorili su i ambasador Austrije u Crnoj Gori dr Karl Michael Muller te direktor OeAD dr Jakob Calice.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *