Država vlasnik 72 odsto akcija Luke Bar

Dodajte komentar

Država je na Montenegroberzi kupila dodatnih 1,4 miliona akcija Luke Bar, po ukupnoj cijeni od 1,26 miliona eura.

Realizovano je u kupno 257 transakcija po cijeni od skoro 90 centi.

U petak je na Montenegroberzi država kupila oko devet miliona akcija Luke Bar, poukupnoj cijeni od 8,18 miliona eura, prenijela je Mina biznis.

Sa ove dvije transakcije država je stekla oko 72 odsto akcijskog kapitala u Luci Bar, odnosno ima i iznad dvotrećinskog vlasništva u kompaniji.

Vlada je prethodno dala saglasnost da se na Montenegroberzi količinski kupi najviše 10,46 miliona akcija, po maksimalnoj cijeni od 90 centi. Saglasnost su dali u četvrtak, a već u petak je obavljena transakcija.

Prema informacijama Mine biznis, ostalo je još nerealizovanih naloga u sistemu berze, koje su ponudili mali akcionari, a koji nijesurealizovani, ito po 90 centi i ispod te cijene, ali je kupovni nalog koji je država odredila već realizovan.

Iz DPS-a i BS, tačnije Ministarstva kapitalnih investicija, koje vode kadrovi BS, bili su rezervisani po pitanju ove transakcije. MKI je smatralo da bi prvo trebalo kupiti akcije Port of Adrije, pa onda ići ka spajanju ta dva preduzeća, a ne kupovati akcije Luke Bar kojih je država imala 54 odsto.

Vla da je ipak odluči la da kupi 18 odsto akcija Luke Bar i tako stekne dvotrećinski broj akcijau preduzeću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *