Air Serbia zakupila do kraja marta pola flote Air Montenegra

Dodajte komentar

Air Serbia uzela je u tromjesečni zakup jedan od dva aviona iz flote Air Montenegra, zbog čega je crnogorski avio-prevoznik smanjio planirani intenzitet saobraćaja i neće uspostaviti redovne linije ka Zapadnoj Evropi tokom zime, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora u državnoj avio-kompaniji.

Zakup počinje danas i trajaće do kraja marta naredne godine, a realizovaće se po principu wet lease-a, koji osim aviona podrazumijeva i zakup posade, održavanja i osiguranja.

Detalji aranžmana

Izvori Pobjede kažu da je aktuelni menadžment Air Montenegra dogovorio sa Air Serbia cijenu od 1.900 eura po blok satu, te da očekuju da će biti realizovano 500 blok sati, što bi crnogorskom prevozniku donijelo prihod od 900.000 eura za tri mjeseca. Međutim, nejasno je da li će i koliko Air Montenegro profitirati od ovog aranžmana sa glavnim konkurentom, kao ni koliko bi avion koji daju u zakup donio prihoda da je umjesto toga letio iz Crne Gore ka Zapadnoj Evropi.

“Menadžment tvrdi da zakup ne ugrožava značajno postojeći saobraćaj. Zaključili su da tržište Crne Gore u ovom trenutku ne može donijeti profit na destinacijama u Zapadnoj Evropi u toku zimske sezone, osim nekoliko datuma oko novogodišnjih praznika, te da je to neuporedivo sa ugovorenim zakupom”, kažu izvori Pobjede.

Air Serbia će avion koristiti za saobraćaj ka pet destinacija, pet dana sedmično. Zakup je, prema informacijama Pobjede, dogovoren u popodnevnim časovima, pa je planirano da avion pola dana saobraća za Air Montenegro, a drugu polovinu za Air Serbia, sa noćenjem u Beogradu, odakle će naredni dan letjeti ka Tivtu.

Aranžman je sklopljen na osnovu ugovora o kratkoročnom zakupu sa Air Serbia-om, koji Air Montenegro ima od prošle godine, a koji se produžava aneksima. Aktuelni aneks važi do 15. septembra 2024.

Smanjili saobraćaj

Air Montenegro trenutno saobraća ka svega tri destinacije – Beograd, Istanbul i Ljubljana. Air Serbia im je glavni konkurent, budući da je od gašenja Montenegro Airlines-a srbijanski avio-prevoznik preuzeo primat na najprofitabilnijoj liniji ka Beogradu. Zbog aranžmana sa Air Serbia-om Air Montenegro je od ove sedmice ukinuo letove iz Tivta ka Beogradu ponedjeljkom, dok su odustali od uspostavljanja letova ka Frankfurtu, Cirihu i Parizu, ostavljajući crnogorske građane bez direktne avio-veze sa tim evropskim metropolama.Osim pitanja profita, nejasno je i kako će Air Montenegro postupiti u slučaju kvara aviona datog u zakup, ali i drugog koji imaju u floti. Riječ je o avionima starim 13 i 14 godina, čije je stanje motora upitno. Ukoliko dođe do njihovog ispada u naredna tri mjeseca, Air Montenegro ima dvije opcije – da obustavi svoj saobraćaj ili da iznajmljuje avione od drugih avio-kompanija, što bi obesmislilo posao sa Air Serbia-om.

Pobjeda je nedavno objavila dopis Odbora direktora Air Montenegra upućen Vladi u kojem se konstatuje da kompaniji prijeti kriza likvidnosti najkasnije do jeseni naredne godine, da nemaju budućnost sa dva aviona, te da su za dvije godine napravili minus od deset miliona eura

Predložili Sašu Radovića za novog direktora

Odbor direktora Air Montenegra prošlog četvrtka je, prema informacijama Pobjede, utvrdio zaključak kojim Vladi predlaže da se v. d. direktorice Dragana Frantov-Nikolić razriješi dužnosti i na njeno mjesto imenuje Saša Radović. Članovi borda su prethodno intervjuisali Radovića i zaključili da je on pravi izbor za prvog čovjeka nacionalne avio-kompanije, iako nema ni dana staža u avijaciji. S obzirom na to da je Odbor direktora ranije konstatovao da statut Air Montenegra nije usaglašen sa zakonom jer predviđa da Vlada imenuje direktora kompanije, upitna je zakonitost prijedloga da Radović bude izvršni direktor.

Radović je ranije bio direktor NTO i predsjednik borda Budvanske rivijere, koju je napustio 2021. godine sa otpremninom. Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđeno je da zaposleni koji uzme otpremninu ne može zasnovati radni odnos u javnom sektoru u narednih pet godina, osim ukoliko vrati puni iznos otpremnine.

Radović juče nije odgovarao na pozive Pobjede, zbog čega nije bilo moguće saznati je li vratio otpremninu, ali ni da li je kao kandidat borda za novog direktora Air Montenegra upoznat sa aranžmanom sa Air Serbia-om.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *