Njemačka planira veliki “uvoz stranaca”

Dodajte komentar

Njjemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da bi Njemačka trebalo da privuče više stranih radnika.

Takođe je dodao i da bi država trebalo da olakša rad ženama i starijim osobama kako bi se u predstojećim godinama izbjegao nedostatak radne snage i spriječila kriza sistema penzionog osiguranja.

Na forumu građana u Potsdamu nadomak Berlina, Šolc je rekao da njemačka Vlada vrijedno radi da održi najsnažniju evropsku ekonomiju i privuče strane radnike, prenosi Rojters.

Njemačka vlada je prošlog mjeseca usvojila planove za reformu Zakona o imigraciji, jer Berlin nastoji da otvori njemačko tržište rada za preko potrebne radnike iz zemalja izvan granica Evropske unije.

Šolc je rekao da bi to značilo da njemačka vlada do isteka svog mandata 2025. godine po svemu sudeći ne bi morala značajno da povećava doprinose za penziono osiguranje.

U intervjuu koji je objavila medijska grupa Funke, njemački kancelar je ukazao da bi njegova Vlada željela da vidi porast udela žena u ukupnoj radnoj snazi.

U Njemačkoj je trenutno radno angažovano 72,1 odsto ženske populacije u poređenju sa 85,3 odsto koiko ih radi u Švedskoj.

Šolc je rekao da je važno omogućiti da više ljudi radi do zvanične starosne granice za odlazak u penziju i dodao da je “danas mnogima to teško ostvarivo”.

Njemački zavod za statistiku saopštio je prošle nedjelje da će zbog migracija iz Ukrajine, ove godine broj stanovnika u Njemačkoj vjerovatno porasti za milion, na ukupno 84 miliona, kao i da bi u slučaju visoke stope migracije do 2070. godine broj stanovnika mogao da dostigne 90 miliona.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *