Bolnica Meljina nastavlja rad

Dodajte komentar

Fond za zdravstveno osiguranje proširiće obim usluga za zdravstvenu zaštitu građana Herceg Novog od 1. januara i na taj način obezbjediti opstanak Bolnice Meljine, a zaposlenima će biti riješen status koji je do sada bio izuzetno nepovoljan, kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić gostujući u Bojama jutra TV Vijesti.

Kako je istakao, Vlada je usvojila nacrt rješenja za Bolnicu Meljine, a riječ je o prvom koraku koji vodi do konačnog uvođenja Bolnice u sistem javnog zdravstva.

“U prethodna dva mjeseca pokušavali smo da nađemo najbolje rješenje i za bolnicu i za građane Herceg Novog. U utorak, a potom i u četvrtak pred sjednicu Vlade, donijeli smo nacrt rješenja koji je Vada usvojila. S obzirom na to da dokument još uvijek nosi oznaku interno, ne mogu detaljnije pričati o tome, ali želim da građani znaju da će od 1. januara imati sekundarnu zdravstvenu zaštititu unutar bolnice Meljine. Druga poruka koju im upućujem je da će zaposlenima u bolnici od početka naredne godine biti riješen status, a on je nažalost nezavidan godinama u nazad”, kazao je Kadić.

Kako je dodao, ima nekoliko rješenja, nije zakonito da Fond za zdravstveno osiguranje preuzme bolnicu Meljine.

“Ovdje je riječ o nekom drugom modelu gdje bi Fond servisirao usluge i obezbjedio zdravstvenu zaštitu stanovnicima Herceg Novog. Zbog komplikovane situacije u bolnici i sudskih procesa, postoji kratkoročno rješenje koje započinje 1. januara, ali i srednjeročno i dugoročno rješenje koje je cilj a to je da bolnicu Meljine u potpunosti vratimo u sistem javnog zdravstva. Ovo je prvi proces koji vodi ka tome, a javnost je upoznata koliko je to komplikovan problem i kakvi se sve sudski procesi vode po pitanju Bolnice. Za konačno rješenje statusa potrebno je vrijeme, zato smo predložili kratkoročne mjere koje mogu odmah otpočeti, nadamo se da ćemo pred početak sezone početi srednjeročne mjere, a potom i konačno rješiti status Bolnice”, naveo je Kadić.

Do tog trenutka, kako je kazao, Fond će isplaćivati sredstva za usluge koje su regulisane ugovorom koji je na snazi.

“Ona nisu dovoljna, ali molim za još malo strpljenja i od 1. januara krećemo kako treba jer jednostavno ne možemo mimo zakonskih regulativa. Organizacija kadra i menadžmenta bolnice je pitanje kojim se bavi Ministarstvo zdravlja, a o konkretnijim rješenjima javnost će biti blagovremeno obavještena”, kazao je Kadić.

Kao član Komisije koja se bavi rješavanjem i problema u PZU OB Meljine i Institutu „Dr Simo Milošević“, dodao je da predano rade na iznalaženju rješenja za opstanak Instituta te da ona postoje, ali nije precizirao o čemu je riječ jer je „bolnica bila gorući problem“ koji je prvo trebalo rješiti.

Izvor: RTHN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *