Izvještaj sa tržišta: Indeksi u crvenom, čekaju se odluke centralnih banaka

Dodajte komentar

Na svjetskim su berzama cijene dionica protekle nedjelje pale, jer ulagači ne žele da rizikuju uoči odluka američke i evropske centralne banke o kamatama, dok najvećim svjetskim ekonomijama prijeti recesija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje skliznuo 2,8 posto, na 33.476 bodova, dok je S&P 500 pao 3,4 posto, na 3.934 boda, a Nasdaq indeks 4 posto, na 11.004 boda.

Na tržištu vlada nesigurnost jer se ulagači plaše da će američka ekonomija iduće godine uroniti u recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

Na to su ovih dana upozorili zvaničnnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari.

Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

To je piosljedica visoke inflacije zbog čega Fed od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

No, u oktobru i novembru S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 posto, smanjivši gubitke od početka godine, jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata.

Posljednja sjednica Feda u ovoj godini održaće se naredne nedjelje, a nakon serije povećanja kamata za 0,75 procenata, na tržištu se procjenjuje da će čelnici centralne banke podići kamate za 0,50 postotnih bodova.

No, prema nekoliko posljednjih ekonomskih pokazatelja, popuštanje inflacionih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

Stoga su i dalje otvorena ključna pitanja: do kojeg će nivoa Fed ukupno povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvećen nivou od početka 2008. godine.

„Tržište se mora prilagoditi činjenici da se krećemo od ekonomije temeljene na podsticajima – i monetarnim i fiskalnim – prema ekonomiji bez takvih podsticaja. To prilagođavanje i nesigurnost na tržištu traju”, kaže Wiley Angell, strateg u kompaniji Ziegler Capital Management.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,1 posto, na 7.476 bodova, a po istoj stopi pao je i frankfurtski DAX zaronivši na 14.370 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 1 posto, na 6.677 bodova.

Iduće nedjelje očekuje se i dalje povećanje kamata Evropske centralne banke (ECB), najvjerojatnije za 0,50 procenata.

Izvor: SEEbiz/H

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *