Drecun: Žugić ne može biti reizabran

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić ne može ponovo biti izabran na tu funkciju, jer osim što bi mu to bio treći i neustavni mandat, postoji i niz drugih, suštinski važnih razloga zašto ne treba da bude izabran za guvernera, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

– Zakonom se definiše osnovni cilj Centralne banke, a to je podsticanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, uključujući podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa. Finansijski sistem čine finansijske institucije, tržište i finansijska infrastruktura. Sva tri dijela sistema su ozbiljno urušena radom Radoja Žugića. Četiri banke su nestale – ukazao je Drecun.

On ističe da finansijsko tržište u Crnoj Gori praktično ne postoji, što se vidi iz podataka sa berze, pa CBCG i ne može čuvati to tržište.

– Žugić je demonstrirao zapanjujući nivo elementarnog neznanja kad je sredinom 2020. godine najobičniji grejs period, sa pripisom kamate, nazvao moratorijum. Takvim činjenjem je stavio ruku u džep građanima, prevarivši desetine hiljada građana, koji dominantno ne bi ulazili u aranžman odlaganja otplate rata da su znali da će im se kamata pripisati glavnom dugu – kazao je Drecun.

Kako je dodao, indikativno je da je CBCG u junu 2018. godine počela sveobuhvatnu višemjesečnu kontrolu u Atlas banci i krajem septembra konstatovala da nema nepravilnosti u oblasti pranja novca, da bi samo nekoliko mjeseci kasnije toj istoj banci oduzela licencu i poslala je u stečaj, uz obrazloženje da su u njoj oprane ogromne količine novca. On podsjeća da je u izvještaju privremenog upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja Atlas banke, sa stanjem na dan 31.12.2018. godine, navedeno da bi dokapitalizacijom u iznosu od 22 miliona eura banka obezbijedila adekvatnu kapitalnu poziciju u skladu sa rizičnim profilom i poboljšala likvidnu poziciju.

Takođe, kako ističe, ne postoji iole racionalno obrazloženje zašto je IBM otjeran u stečaj.

– Svi koji poznaju finansije i bankarstvo znaju koliko se mora biti zlonamjeran pa zbog navodnih 50.000 eura ugasiti jednu banku – rekao je Drecun.

Kako je naglasio, svaki guverner mora učiniti sve da sačuva svaku banku, bez obzira na sve političke pritiske kojima je izložen.

– Način vršenja privremene uprave u Atlas banci od strane CBCG veoma je kontroverzan, uglavnom zbog činjenice da je privremena uprava CBCG dozvolila selektivno prebijanje depozita i plasmana banke. Time je manji broj deponenata banke doveden u povlašćen položaj u odnosu na ogromnu većinu običnih “smrtnika”. Ovakvim postupkom guverner je još jednom dokazao sklonost flagrantnom kršenju zakona – tvrdi Drecun.

Prema njegovoj ocjeni, problem je i pasivnost u kontroli banaka.

– Desetine miliona eura pronevjera u CKB nije otkrila CBCG, čija je ključna svrha, shodno zakonu, da redovno vrši kontrole i u slučaju spornih situacija preventivno reaguje. Nameće se logično pitanje što je radila CBCG kad nije umjela da vidi ove ogromne pronevjere – zaključio je Drecun.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *