Vlada opredijelila 9,4 miliona eura za otkup akcija Luke Bar

Dodajte komentar

Vlada će iz budžeta izdvojiti 9,4 miliona eura kako bi u ime države otkupila dodatnih 18 odsto akcija Luke Bar, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici.

Kako je precizirano, na Montenegroberzi će biti otkupljeno do 10.459.654 akcija u vlasništvu manjinskih akcionara po maksimalnoj cijeni od 0,9 eura za pojedinačnu akciju, za što će ukupno dati 9.413.688 eura. Njihova je namjera da Vlada uveća udio u akcijskom kapitalu Luke Bar do iznosa od dvije trećine. U slučaju da otkupi cijeli najavljeni paket, država bi postala vlasnik 72 odsto svih akcija.

“U donošenje ove odluke Vlada se rukovodila rezultatima ekonomsko-finansijske analize Luke izrađene u svrhu procjene ekonomske isplativosti eventualnog zaključenja posla, a koje nedvosmisleno ukazuju da, kada se sagleda uticaj lučkog poslovanja na parametre koji karakterišu funkcionisanje privrednog sistema i opravdanost ulaganja u lučke projekte, treba imati u vidu da lučke djelatnosti imaju izražene multiplikativne efekte – jedan euro prihoda luke se višestruko umnožava po osnovu prihoda koje ostvaruju ostali subjekti transportnog lanca roba. Ocijenjeno je da se radi o višestruko isplativom poslu od izuzetnog javnog interesa, koji predstavlja značajan iskorak u pravcu ostvarivanja glavnog cilja Vlade da Luka Bar postane suštinski važno čvorište logističkog sistema jugoistočne Evrope”, navedeno je u odluci Vlade.

Za sanaciju štete od velikog nevremena sa gradom 23. juna, koja je procijenjena na skoro osam miliona eura, Vlada je juče odlučila da državnu kompaniju “13. jul – Plantaže” pomogne sa 1,5 miliona eura i to iz Tekuće budžetske rezerve.

Usporeni ili zaustavljeni radovi na projektima koji se finansiraju u okviru kapitalnog budžeta Uprave za kapitalne projekte i Uprave za saobraćaj, prevashodno zbog porasta cijena u sektoru građevinarstva, neće biti raskinuti jer bi to, kako se navodi, “bilo skuplje rješenje za državu, a opstanak izvođača bi bio direktno ugrožen”, te će tražiti drugi modalitet za završetak ovih projekata.

“Zakonom o javnim nabavkama propisano je da pri zaključivanju ugovora sa izvođačima radova, Uprava za saobraćaj i Uprava za kapitalne projekte u skladu sa ugovorenim obavezama i tenderskom dokumentacijom mogu da isplaćuju avans. Imajući u vidu gore navedeno, kao i važnost završetka i realizacije značajnih projekata kako za ekonomski tako i privredni rast države, Vlada je zadužila Upravu za saobraćaj i Upravu za kapitalne projekte da omoguće avansno plaćanje izvođačima radova za započete projekte u skladu sa pozitivnim propisima i zakonskim normama”, precizirano je iz Vlade.

Takođe, izvršna vlast osnovala je još jedno svoje tijelo. Riječ je o Nacionalnom savjetu za turizam, na čijem čelu će biti – premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Ovog puta, sajvet treba da podstiče implementaciju strateških pravaca razvoja turizma, koordinira i prati njihovu realizaciju u pravcu održivog upravljanja destinacijom, te inicira novu regulativu kako bi se turizam razvijao u skladu sa međunarodnim propisima i standardima.

“Cilj svih aktivnosti je da Crna Gora u 2025. godini bude globalno prepoznata turistička destinacija, koja na održiv način upravlja destinacijom, kreirajući inovativani, zeleni i inkluzivni turistički proizvod, utičući na povećanje turističke potrošnje, smanjenje sezonalnosti i regionalne neujednačenosti, a sve u cilju podizanja nivoa životnog standarda lokalnog stanovništva i satisfakcije turista”, stoji u izvještaju o osnivanju ovog 19-članog tijela.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *