Spajić: Za stambene potrebe 433 funkcionera 5,9 miliona iz državne kase

Dodajte komentar

Stambene komisije Vlade Crne Gore su od 2016. do završetka 2020. godine, dok je na njenom čelu bio Duško Marković (DPS), samo preko povoljnih stambenih kredita državnim funkcionerima i službenicima podijelile 5.971.000 eura. To proizilazi iz četiri spiska na kojima se nalaze 433 imena, a koje je objavila Vladau tehničkom mandatu, na čijem je čelu Dritan Abazović, u periodu od 21. oktobra do sredine novembra.

Ti spiskovi su sastavni dio krivične prijave kojom se bavi Specijalno državno tužilaštvo (SDT). Abazović je na konferenciji za medije 21. oktobra najavio spisak sa 500 imena lica kojima su dijeljeni krediti ili stanovi, a tog dana objavljeno je ukupno 113 imena, a za koja podijeljeno čak 3.438.000 eura. Dopunjeni spisak dobili smo 15. novembra, sa dodatnih 19 imena kojima je Vlada podijelila 243.000 eura, a 16. novembra objelodanjeno je još 191 ime lica kojima je po ovom osnovu podijeljeno 1.375.000 eura. Na spisku koji je objavljen 18. novembra nalazi se još 110 imena javnih funkcionera i državnih službenika kojima je Vlada podijelila 915.000 eura.

Prethodni Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, u mandatu vlade Zdravka Krivokapića, saopštio je da je u periodu vlasti DPS-a najmanje 175 funkcionera dobilo povlašćene stanove i kredite, za šta je utrošeno oko 25 miliona eura. Tada je i saopšteno da je arhiva koja se tiče dodjele povlašćenih stambenih kredita i stanova dobrim dijelom uništena, te da su od Uprave za imovinu uspj eli da dobi ju samo rješenjanaosnovu kojih je novac dijeljen, ali ne i zahtjeve onih koji su dobili sredstva. Prema ranije objavljenim podacima, 407 funkcionera i službenika je po povoljnim uslovima dobili oko 20.000 kvadratnih metara stambenog prostora.

Bivši član Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Milojko Spajić kazao je za “Dan” da su prve procjene bile da šteta pričinjena budžetu iznosi nešto manje od dva miliona eura, i to bez kompletne dokumentacije i dokaza koji su, kako tvrdi, u međuvremenuuništeni.

– Taj novac je mogao biti uložen u izgradnju socijalne stambene jedinice, čime bi se riješio problem ugroženih kategorija, umjesto što je zloupotrijebljen za dodatne popuste već privilegovanim pojedincimau društvu. Postu pak SDT-a smatram konkretnim potezom u cilju zaštite javnog interesa. Stoga, rad nezavisnog tužilaštva koji vodi kao nepristrasnoj istrazi ima pu nu podršku Pokreta “Evropa sad. Vjerujem da će se utvrditi činjenice koje mogu voditi procesuiranju svih koji su nanijeli štetu našoj državi i njenim građanima kazao je Spajić za “Dan.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u septembru je SDT-u podnio krivičnu prijavu protiv 12 bivših visokih državnih funkcionera iz redova Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke, au pitanju su, između ostalih, Predrag Bošković, Damir Šehović, Suzana Pribilović, Dragica Sekulić, Ivan Brajović, Suad Numanović, Sanja V lahović, Budimir Šegrt, Dražen Miličković, Jelena Ra donjić, Aleksandar Jovićević i Osman Nurković. Oni se terete da su zloupotrebom službenog položaja prilikom dodjele stambenih kredita pričinili višemilionsku štetu budžetu Crne Gore. Premijer Abazović je istakao da je vlada Duška Markovića nakon gubitka vlasti 30. avgusta 2020. donijela odluku da se unište svi tonski zapisi sa sjednica od 2010. do 2020. i da su na sve odluke o dodjeli stanova i kredita stavili oznaku tajnosti na 30 godina. SDT je prije par dana zatražio skidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić i Suzani Pribilović, kao i poslanicima SD Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću, što su iz tih partija osudili.

U vrijeme kada je bio ministar prosvjete, poslanik Šehović je 2019. godine od Vlade dobio stan od 89 kvadrata na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici za oko 23.000 eura, a kompletan mshoc je platio samo dva dana nakon potpisivanjaugovora. Jedan od najkarakterističnijih primjera privilegovanosti je bivša predsjednica Vrhovnog sud a Vesna Medenica, koja se sada brani od optužbi za organizovani kriminal, kojoj je država više puta rješavala stambeno pitanje. Poslednji put je tražila 30.000 eura za rekonstrukciju kuće koju je nas lijedila, a dobi la je 40.000 i da vrati 8.000 uz popust od 15 odsto, a nema obavezu da vrati ni cent. Dvije godine ranije je poklonila ćerki stan od 80 kvadrata koji je ranije dobila od države, a već je bila vlasnik kuće od 146 kvadratnih metara i zarađivala preko 40.000 godišnje.

Među funkcionerima koji su dobi li kredite i stanove od države po povoljnim us lovima i druge pogodnosti nalaze se i i bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, bivša predsjednica Upravnog sud a Branka Lakočević, bivši predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni tužilac Saša Čađenović i nekadašnji ministri Branislav Mićunović, Zoran Pažin i Osman Nurković.

Ljubav naplaćivali kvadratima

Skupština je juče razmatrala predlog izmjena Zakona o održavanju stambenih zgrada, koji je podnijela poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

Moramo naći način da se obešteti država. Očekujem od kolega da podržimo predlog i stanemo na kraj bahatom ponašanju onih koji misle da država treba da riješi i stambeno pitanje njihovih potomaka kazala je Bošnjak u obrazloženju na početku sjednice.

Izvjestilac Zakonodavnog odbora Vladimir Martinović rekao je da će Demokrate glasati da se poslanicima DPS skine imunitet. On je istakao da afera “Stanovi” treba da dobije pravni epilog, jer je pitanje kako su neki funkcioneri po nekoliko puta dobijali sredstva za rješavanje stambenog pitanje. Poslanik DF-a Jelena Božović kazala je da je dosadašnji zakona omogućavao funkcionerima DPS-a da dodjeljuju stanove sami sebi i lojalnim članovima, ocjenjujući da je posrijedi lažna ljubav prema državi, koja ima cijenu.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je bivši režim bio najveća agencija za nekretnine u Crnoj Gori.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *