Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000 eura

Dodajte komentar

Bivšem predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, stečajnim upravnicima Snežani Jović i Ranku Radinoviću, kao i tri kompanije koje se bave poslom obezbjeđenja blokirani su bankovni računi i obustavljena isplata ukupno 897.632,45 eura za koje se sumnja da su stečeni kriminalnim aktivnostima.

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović na prijedlog Specijalnog tužilaštva.

Shodno odluci Višeg suda poslovne banke zablokirale su 49.820,95 eura sa bankovnog računa Blaža Jovanića, 170.433,22 eura koji se nalaze na četiri bankovna računa stečajnog upravnika Ranka Radinovića kao i 16.526,20 eura sa bankovnog računa na ime Snežane Jović i još 70.482,31 euro koji se nalaze na advokatskom računu ove optužene.

Kompaniji Titan security DOO Podgorica je na dva računa zablokirano ukupno 122.380,30 eura, Securitas Montenegro DOO Podgorica 229.437,83 eura i preduzeću Top force system DOO Nikšić 9.114,64 eura.

U rješenju u koje je Pobjeda imala uvid, Viši sud je pozvao ,,savjesna treća lica da mogu stupiti u postupak do pravosnažnosti odluke o trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću“.

Sud je prihvatio obrazloženje SDT-a da je tokom finansijske istrage utvrđeno da je imovina Jovanića, Radinovića, Jović i tri kompanije koje se bave obezbjeđenjem u očiglednoj nesrazmjeri sa zakonitim prihodima ovih optuženih.

Analizom analitičke kartice Jovanića utvrđeno je da novčana sredstva u iznosu od 49.820,95 eura potiču iz uplate, po prenosu Vuka Vukovića po osnovu ugovora, bez naznačenja bližih podataka o kakvom se ugovoru radi.

-Osim toga, finansijska istraga ukazala je na postojanje značajne imovine koju je Jovanić sticao u periodu od 2015. godine do sada, kao i imovine članova njegove uže porodice koji ne korespondiraju sa zakonitim prihodima – navodi se u obrazloženju rješenja Višeg suda.

Za sud nije bilo dileme da li da zablokira 170.433,22 eura na četiri računa Ranka Radinovića kojeg je Jovanić, označen kao organizator ove kriminalne grupe, angažovao za stečajnog upravnika u ,,Montel-Motel Glava Zete“ i ,,Jastreb“, gdje je prema dokazima SDT-a preduzimao radnje na štetu stečajne mase i tako kriminalnoj organizaciji čiji je pripadnik pribavljao više desetina hiljada eura.

-Radinović je penzioner, sa penzijom od par stotina eura mjesečno. Njegovi prihodi vezani su za isplate iz stečajnih postupaka u kojima je bio angažovan kao stečajni upravnik ili saradnik stečajnog upravnika. Prihodi koje je ostvario angažovanjem u tim postupcima daleko premašuju zakonite prihode – navodi se u rješenju Višeg suda.

U odnosu na Jović, sud se pozvao na podatke finansijske istrage koji ukazuju da je stekla vrijednu imovinu upravo u periodu djelovanja ove kriminalne organizacije i njenog angažovanja u stečajnim postupcima u kojima je dobijala novčane naknade za radnje koje nije preduzimala, te radnje koje je fakturisala u znatno većem iznosu od stvarno pruženih.

Jović je bila angažovana skoro u svakom stečajnom postupku u kome je Jovanić bio stečajni sudija ili pak kao nalogodavac transfera novčanih sredstava učestvovao u stečajnom postupku u kome je postupao drugi stečajni sudija.

Optuženi Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, djelujuću u ime kompanija ,,Titan security“, ,,Top force system“ i ,,Securitas Montenegro“, su u okviru ove kriminalne organizacije prihvatali da fizički obezbjeđuju imovine stečajnih dužnika, kada je to apsolutno nepotrebno pribavljajući protivpravnu imovinsku korist od više stotina hiljada eura.

Specijalno tužilaštvo je početkom maja uporedo sa krivičnom istragom otvorilo i finansijsku istragu protiv nekadašnjeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i pripanika njegove kriminalne organizacije među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji, advokati i kompanije za obezbjeđenje a protiv kojih je 8. novembra poidgnuta optužnica zbog više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *