Joković: Ulazak u Otvoreni Balkan nudi niz prednosti

Dodajte komentar

Ovih dana nije razgovarano o “Otvorenom Balkanu. Međutim, mi smo prilikom ulaska u 43. Vladu donijeli odluku da se ispitaju perspektive i mogućnosti regionalnih integracija, to jeste mogućnostulaska Crne Gore u “Otvoreni Balkan. Ja se za to apsolutno zalažem, jer znam da to može donijeti samo dobro ekonomiji Crne Gore i da tu ima niz prednosti, kazao je za “Dan Vladimir Joković, lider Socijalističke narodne partije (SNP) i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je istakao da je “Otvoreni Balkan inicijativa koja bi ekonomski povezala region.

-Ova inicijativa je pojednostavljivanje svih barijera, prekogranične saradnje, trgovine, prolaska ljudi i robe, kapitala, investicija, to jeste dopuna Berlinskog procesa. Naravno da se u sklopu toga govori i o bržem ulasku u Evropsku uniju (EU) Svakako, ima i dokumenata koji, primjera radi, predviđaju zajedničko djelovanje zemalja koje su u “Otvorenom Balkanu” u slučajevima elementarnih nepogoda. Dak le, “Otvoreni Balkan nudi niz prednosti i smatram da Crna Gora treba da ide tim putem – kazao je Joković.

Prema pisanju nekih medija, pristupanje Crne Gore “Otvorenom Balkanu” je već “završena stvar”.

Navodno, premijer Dritan Abazović je za takvu odluku obezbijedio podršku komesara za proširenje Olivera Varheljija, a i djelovi američke administracije, predvođeni Gabrijelom Eskobarom, poručili su da nemaju ništa protiv.

Svaki put pred neku važnu odluku Demokratska partija socijalista (DPS) izmisli nešto da bi skrenula pažnju, prokomentarisao je Abazović navode da bi u narednih 15 dana trebalo da donese odluku o ulasku Crne Gore u “Otvoreni Balkan”.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić poručio je premijeru Abazoviću da su stavovi DPS-a jasni i principijelni i da se uvijek zasnivaju na onome što je najbolji državni interes.

-Naši stavovi su, gospodine Abazoviću, jasni i principijelni i zasnivaju se uvijek na onome što je najbolji državni interes. Doduše, i Vaši su stavovi konzistentni uvijek je onako kako Vučić kaže. Prema tome, odvaja nas samo jedna sitnica mi služimo državnom interesu, Vi ste posluga Beograda naveo je Nikolić na Tviteru.

Mogućnost ulaska u OB

“Otvoreni Bapkan” su u novembru 2019, pod neformalnim nazivom “Mini Šengen”, pokrenuli predsjednik Srbije Aleksaidar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina (BiH) i Kosovo nijesu prisgupili inicijativi, iako su predstavnici Crne Gore i BiH učestvovali na nekim samitima inicijative. Dio crnogorske javnosti tvrdi da je “Otvoreni Balkan” loša zamjena za Uniju, da će udaljiti Crnu Goru od Brisela i da će je Vučić iskoristiti za jačanje uloge Srbije na Balkanu.

Premijer Abazović je u septembru najavio mogućnost ulaska u “Otvoreni Balkan” početkom septembra na Samitu inicijative u Beogradu, kada je ocijenio da je ona u kratkom periodu dokazala da, pored svih nedaća koje vladaju na ovom prostoru, može da učini velike stvari za građane.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *