Istanbulski ekonomski samit: Neophodna zajednička akcija za rješavanje krize globalnog snabdijevanja

Banke daju doprinos dobrom funkcionisanju lanaca vrijednosti kroz razvoj novih tehnologija i digitalizaciju svojih usluga, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić na VI Istanbulskom ekonomskom samitu koji je u toku.

“Uvažavajući ekološke kriterijume i principe zelene ekonomije, banke su istovremeno fokusirane i na očuvanje životne sredine”, dodao je Žugić i naveo da CBCG podstiče banke u Crnoj Gori da podrže klimatski orijentisane investicije i one namjenjene dekarbonizaciji industrije, i da u novim okolnostima prepoznaju i iskoriste šansu za razvoj novih proizvoda.

Lanci snabdijevanja, trgovina, transport, turizam, inovacije i transformacije u energetici, te njihov uticaj na globalnu ekonomiju, glavne su teme ovogodišnjeg samita. Za održivi razvoj globalne ekonomije potrebno je da pojedinačne zemlje upravljaju sopstvenim razvojem na način koji ne ugrožava ekološku ravnotežu, poručeno je sa Samita. Učesnici su saglasni u ocijeni da je za bolju budućnost neophodno povećati proizvodnju obnovljive energije, te da svaka zemlja treba da doprinese borbi protiv klimatskih promjena, kroz iniciranje i realizaciju ekološki prihvatljivih aktivnosti.

Istanbulski ekonomski samit, koji se održava jednom godišnje, ima za cilj održavanje i snaženje koordinacije između zemalja, sektora i institucija i predstavlja jednu od najcjenjenijih platformi za raspravu o globalnoj ekonomiji.

 

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.