Ilustracija

Hrvatska dobija najveću solarnu elektranu u Evropi

Za 10-ak dana će u Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja biti otvorene ponude za energetske kapacitete na području Opštine Proložac.

Riječ je o ukupno 3,7 miliona kvadratnih metara, odnosno 370 hektara (ha) zemljišta, pogodnog za instaliranje sunčanih elektrana. Time bi ovo područje moglo postati jedna od najvećih solarnih elektrana u svijetu.

Poređenja radi, vjerovatno najveća svjetska elektrana Enel Group Villanueva u Coahuili u Meksiku ima kapacitet od 2.000 GWh godišnje, a sastoji se od 2,5 miliona solarnih panela i prostire se na 2.400 hektara.

Najveća evropska SE elektrana je Ceclavin u Extramaduri u Španiji koja je snage 328 MW i prostire se, sa svojih 850.000 modula, na 220 hektara. Ta investicija je bila vrijedna 250 miliona eura, a elektrana obezbjeđuje dovoljno struje za gotovo 200.000 domaćinstava.

Iako se nezvanično spekuliše da ima nekoliko evropskih igrača u igri za ovo zemljište, poznato je da već postoji elaborat za SE Proložac investitora VSB Obnovljiva energija Hrvatske koji upravo na tom području planira da izgradi projekat sunčane elektrane snage 11,25 MW i priključne snage 10 MW.

Projekt će se prostirati na 25 ha, od čega na same panele otpada 14,3 ha. Ako se ovaj projekt usporedi s ukupnim zemljištem, jasno je da na tom području ima kapaciteta za 15-ak ovakvih sunčanih elektrana za ukupni instalirani kapacitet od barem 150 MW.

(Poslovni dnevnik)

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.