Uber uvodi robotaksije u SAD

Dodajte komentar

Uber Technologies Inc. pokreće svoje prve robotaksije, potvrđujući posvećenost kompanije samovozećoj taksi floti čak i dok blijedi pompa oko autonomnih vozila.

Kompanija sa sjedištem u San Francisku je u partnerstvu sa Motionalom, koji je zajednički poduhvat za autonomnu vožnju Hyundaija i APtiva, kako bi se omogućilo kupcima da se voze u samovozećim automobilima u Las Vegasu, saopštile su kompanije u srijedu. Lansiranje je dio 10-godišnjeg ugovora koji spaja Motionalove potpuno električne robotaksije IONIQ 5 sa ​​Uberovom platformom za vožnju i dostavu. U okviru partnerstva su prvo testirane isporuke hrane bez vozača na preka Uber Eatsa u Santa Monici u Kaliforniji u maju.

Ljudi u Las Vegasu mogu da budu upareni sa autonomnim vozilom Motionala preko aplikacije Uber kada se voze. Ako je autonomno vozilo dostupno, Uber će povezati klijenta sa vozilom i klijent će imati priliku da potvrdi da želi prevoz prije nego što vozilo bude poslato po njih. Projekat robotaksija će se kasnije proširiti i na Los Anđeles, saopštile su kompanije.

“Motional se dokazao kao lider u industriji, stabilno i bezbjedno unaprjeđujući autonomnu tehnologiju ka budućnosti bez vozača”, rekao je Noah Zych, šef autonomne mobilnosti i isporuke u Uberu, u izjavi.

Uber je prodao svoj sektor za autonomna vozila prije dvije godine, a najnovije partnerstvo znači da kompanija radi na unaprejđenju ovog segmenta čak i dok se drugi povlače. Argo AI koji podržavaju Ford Motor Co. i Volksvagen AG ugašen je u novembru, a ove nedjelje Apple Inc. smanjio je planove za samostalna vozila za svoje buduće električno vozilo i odložio ciljni datum lansiranja automobila za oko godinu dana do 2026. godine, izvijestio je Bloomberg.

I Uber i Lyft Inc. promijenili su svoju strategiju za unaprjeđenje samovozećih automobila posljednjih godina uljed sve većeg pritiska da se više fokusiraju na profitabilnost, a manje na skupe opklade. Partnerstvom sa kompanijama koje se bave tehnologijom autonomnih vozila, giganti koji se bave vozilima zadržali su udio u sektoru bez potrebe za samostalnim istraživanjem i razvojem. Lyft se takođe udružio sa Motionalom za uslugu prevoza putnika samostalnim vozilima u Las Vegasu u avgustu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *