Traže i lokaciju za izgradnju nove bolnice u Meljinama

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić smatra da bi Vlada na današnjoj sjednici trebalo da usvoji odluke koje je sa predstavnicima bolnice Meljine i Instituta Igalo, početkom ove sedmice, dogovorio na sastanku sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Predlogom da Fond zdravstva privremeno preuzme bolnicu, proširi usluge i poveća cijene usluga, biće zaštićena i bolnica i zaposleni u njoj.

– Osim preuzimanja, očekujem i da Fond zdravstva poveća cijene usluga. Na sastanku smo saznali da firme koje su u privrednim poteškoćama i koje su ušle u neku krizu uslijed privrednog kriminala, za iste postoji segment u Zakonu tj. kako i na koji način država može da ih preuzme. Postoji opcija da na određeni način država preuzme bolnicu dok se dugoročno ne riješe problemi – objasnio je Katić.

Osim ovog plana A, kako je kazao, postoji i plan B koji podrazumijeva iznalaženje nove lokacije u Meljinama, na kojoj će biti izgrađena nova bolnica.

– Vrlo je složen problem bolnice Meljine jer se u okviru njega vodi na desetine postupaka. Moramo imati varijantu A i B. Herceg Novi ima bolnicu i mi ćemo uraditi sve da se ona opstane. Rješenje u ovom slučaju nije samo kod Vlade i resornih ministarstva, već i druge grane vlasti moraju da donosu odluke, a oni još ne mogu da zauzmu jasan stav, jer nije u pitanju samo jedan sud i nije lako donijeti odluku – kazao je Katić.

“ZA FIRME KOJE SU U PRIVREDNIM POTEŠKOĆAMA I KOJE SU UŠLE U NEKU KRIZU USLIJED PRIVREDNOG KRIMINALA, POSTOJI SEGMENT U ZAKONU KAKO I NA KOJI NAČIN DRŽAVA MOŽE DA IH PREUZME. POSTOJI OPCIJA DA NA ODREĐENI NAČIN DRŽAVA PREUZME BOLNICU DOK SE DUGOROČNO NE RIJEŠE PROBLEMI

U ovom momentu, kako je istakao, važno je da bolnica Meljine funkcioniše, da zaposleni primaju zarade kao i njihove kolege u sistemu javnog zdravstva, da država stane iza njih.

– Na taj način sačuvaćemo ovu bolnicu do njenog konačnog rješenja statusa ili izgradnje nove bolnice – poručio je Katić.

Inače, za bolnicu su u opticaju tri rješenja od kojih bi prvo podrazumijevalo ukidanje privremene mjere raspolaganja imovinom, koju je ranije uvelo Specijalno državno tužilaštvo, drugi model rješenja je kupovina iz stečaja i treći je uvođenje privremenog upravljanja u skladu sa Zakonom o privremeno i trajno oduzetoj imovini.

No, budući da je model preuzimanja bolnice od Fonda zdravstva privremen, izvjesno je da će se ipak graditi nova bolnica, dok istekne privremeno upravljanje.

Bolnica Meljine je u stečaju i stečajni upravnik je već nekoliko puta najavljivao postepeno gašenje zdravstvene ustanove.

Izvor: Dan

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.