“Pravoslavna banka” Nenada Vitomirovića

Dodajte komentar

Novljanin, magistar Nenad Vitomirović, autor je knjige “Pravoslavna banka”, koja je svojevrstan vodič o načinu finasiranja baziranom na vjerskim principima.

Knjiga “Pravoslavna banka” nastala je iz želje autora da približi i primjeni sopstveno znanje sa magistarskih studija, gdje se bavio osnovama islamskih finansija. Kako za RTHN pojašnjava Vitomirović, radi se o dva suštinski različita finansijska sistema, ali im je zajedničko poslovanje po vjerskim principima.

-Postoji hrišćanska ekonomija koja je obrađivana, naročito kod ekonomista Zapada koji su prvi uvidjeli nedostatke sistema, i kod islamskih ekonomista. Sa jedne strane imamo tu hrišćansku ekonomiju, a sa druge strane islamske finansije i bankarstvo koji poslednjih 60 – 70 godina uspješno posluju, tako da je suštinska ideja bila da hrišćanska ekonomija kao podloga postavi i oformi mogućnost poslovanja banke na osnovu tih elemanata hrišćanske ekonomije.

Kao dugogodišnji preduzetnik, autor je uvidio probleme u finansiranju poslovnih poduhvata i saradnje sa bankama, što  je bila inspiracija za knjigu.

– Socijalistički sistem je previše naglašavao “mi” i “naše”, dok kapitalistički previše naglašava “ja” i “moje”, a ni jedan ni drugi način nisu donijeli pravilan razvoj – efikasnost i efektivnost. Suštinski ideja je bila da se nađe jedan drugačiji sistem koji će biti više prilagođen realnom sektoru privrede i bolje da prati investicione poduhvate preduzetnika.

“Pravoslavna banka” nije kao i ostale, jer njeno poslovanje podrazumijeva drugačiji sistem rada.

-Glavna razlika jeste preuzimanje rizika zajedno sa klijentima banke, i sistem poslovanja koji se više oslanja na realni sektor, odnosno na realnu imovinu. Takođe, tu je jedna osobina nepostojanja kamate, iz razloga što hrišćanska ekonomija, odnosno hrišćanstvo, smatra kamatu za nešto što nije dobro, tako da se poslovanje te banke može uporediti sa islamskom bankom koja takođe nema kamatu u svom poslovanju.

Knjiga “Pravoslavna banka”, predstavljena na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu, biće promovisana 12. decembra u Herceg Novom, kada će i zvanično biti najavljeno otvaranje hercegnovskog odsjeka Crnogorske ekonomske naučne akademije.

Izvor: rthn.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *