Nakon pola vijeka proizvodnje: Posljednji Boingov 747 napustio fabriku

Nakon više od pola vijeka, posljednji Boing 747 izašao je u utorak iz fabrike u državi Vašington.

Džambo džet 747 preuzeo je brojne uloge — teretni avion, komercijalni avion koji može da preveze skoro 500 putnika i predsjednički avion Er fors 1 — otkako je debitovao 1969. Bio je to najveći komercijalni avion na svijetu i prvi na dva nivoa, a i dalje se nadvišuje većinu drugih aviona.

Dizajn aviona je uključivao drugu palubu koja se proteže od kokpita pozadi preko prve trećine aviona, dajući mu prepoznatljivu grbu koja je učinila avion odmah prepoznatljivim i inspirisala nadimak – Kit. U elegantnijoj varijanti, 747 je postao poznat kao Kraljica neba.

Više od 50.000 zaposlenih u Boingu je za manje od 16 mjeseci proizvelo prvi 747. Kompanija je od onda završila još 1.573 komada.

Ali u proteklih 15-tak godina, Boing i njegov evropski rival Erbas izbacili su nove širokotrupne avione sa dva motora umjesto četiri, koliko ih ima 747. Štedljiviji su i isplativiji.

Delta je bila posljednja američka avio-kompanija koja je koristila 747 za putničke letove, koji su okončani 2017. godine, iako neki drugi međunarodni prevoznici nastavljaju da lete njima, uključujući njemačku avio-kompaniju Lufthanza.

Krajnji kupac je prevoznik tereta Atlas er, koji je početkom ove godine naručio četiri teretnjaka 747-8. Posljednji je izašao iz velike Boingove fabrike u Everetu u Vašingtonu u utorak uveče.

Boingovi korjeni su u oblasti Sijetla, a ima fabrike u državi Vašington i Južnoj Karolini. Kompanija je u maju najavila da će preseliti svoje sjedište iz Čikaga u Arlington u Virdžiniji.

Preseljenje u oblast Vašingtona DC približava njene rukovodioce ključnim zvaničnicima federalne vlade i Federalnoj upravi za avijaciju, koja sertifikuje putničke i teretne avione Boing.

Boingov odnos sa FAA je zategnut od smrtonosnih nesreća njegovog najprodavanijeg aviona, 737 Maks, 2018. i 2019. FAA je trebalo skoro dve godine — daleko duže nego što je Boing očekivao — da odobri promjene dizajna i dozvoli da se avion ponovo nađe u vazduhu.

Izvor: Glas Amerike

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.