Kineska studija pronašla genetsko rješenje za zaustavljanje klijanja žitarica prije žetve

Nova kineska naučna studija identifikovala je kombinaciju dva gena kod biljaka, koji su zaduženi za kontrolu dormantnosti sjemena i mogli bi da se iskoriste za smanjenje fenomena proklijavanja (PHS) kod žitarica poput pirinča i pšenice.

Dormantnost sjemena je važan mehanizam za preživljavanje biljaka, omogućava im da prežive u ekstremnim vremenskim uslovima. Međutim, prekomjerena dormantnost može skratiti vrijeme uzgajanja, pa mnogi farmeri vole da sade vrste pirinča i pšenice sa niskom dormantnošću kako bi dobili visoku stopu klijanja nakon sjetve.

Ova praksa može dovesti do PHS-a, svjetskog proizvodnog problema tokom kojeg žitarice klijaju na matičnoj biljci prije vremena žetve i često tokom vlažnog vremena, ozbiljno smanjujući prinos i kvalitet žitarica.

Istraživači sa Instituta za genetiku i razvojnu biologiju (IGDB) pri Kineskoj akademiji nauka identifikovali su dva gena, tačnije SD6 i ICE2, koji deluju u kombinaciji za kontrolu dormantnosti sjemena i imaju veliki potencijal za smanjenje PHS-a u pirinču i pšenici.

Oni su otkrili da SD6 i njegov partner u interakciji ICE2 mogu antagonistički da kontrolišu dormantnost sjemena pirinča regulisanjem biljnih hormona. Konkretno, SD6 može da promoviše izražavanje kataboličkih hormona i inhibira izražavanje anaboličkih hormona, dok ICE2 djeluje na suprotan način.

Rezultati studije objavljeni su u ponedjeljak u časopisu “Nature Genetics”.

Check Also

LoveRun – sjajan način da sa dragim osobama obilježite Dan zaljubljenih

Ako i dalje imate dilemu kako da provedete Dan zaljubljenih, prijave za LoveRun su još …

Leave a Reply

Your email address will not be published.