Kineska studija pronašla genetsko rješenje za zaustavljanje klijanja žitarica prije žetve

Dodajte komentar

Nova kineska naučna studija identifikovala je kombinaciju dva gena kod biljaka, koji su zaduženi za kontrolu dormantnosti sjemena i mogli bi da se iskoriste za smanjenje fenomena proklijavanja (PHS) kod žitarica poput pirinča i pšenice.

Dormantnost sjemena je važan mehanizam za preživljavanje biljaka, omogućava im da prežive u ekstremnim vremenskim uslovima. Međutim, prekomjerena dormantnost može skratiti vrijeme uzgajanja, pa mnogi farmeri vole da sade vrste pirinča i pšenice sa niskom dormantnošću kako bi dobili visoku stopu klijanja nakon sjetve.

Ova praksa može dovesti do PHS-a, svjetskog proizvodnog problema tokom kojeg žitarice klijaju na matičnoj biljci prije vremena žetve i često tokom vlažnog vremena, ozbiljno smanjujući prinos i kvalitet žitarica.

Istraživači sa Instituta za genetiku i razvojnu biologiju (IGDB) pri Kineskoj akademiji nauka identifikovali su dva gena, tačnije SD6 i ICE2, koji deluju u kombinaciji za kontrolu dormantnosti sjemena i imaju veliki potencijal za smanjenje PHS-a u pirinču i pšenici.

Oni su otkrili da SD6 i njegov partner u interakciji ICE2 mogu antagonistički da kontrolišu dormantnost sjemena pirinča regulisanjem biljnih hormona. Konkretno, SD6 može da promoviše izražavanje kataboličkih hormona i inhibira izražavanje anaboličkih hormona, dok ICE2 djeluje na suprotan način.

Rezultati studije objavljeni su u ponedjeljak u časopisu “Nature Genetics”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *