Foto: downtoearth.org

Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija

Globalna ekonomija će 2023. vjerovatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar.

“Globalna ekonomija usporava, a rizici su na donjoj strani”, napisao je glavni globalni ekonomista Morgan Stanleyja Set Karpenter u novoj bilješci, dodajući da smo “na pragu labave definicije recesije”.

A s obzirom na opštu prirodu usporavanja, “razlika između recesije i ekonomije bez recesije biće pomalo mutna”, rekao je Karpenter za Yahoo Finance Live.

On takođe predviđa daljnje usporavanje potrošačke potrošnje i tržišta nekretnina u Sjedinjenim Državama. Istovremeno, rekao je, rast u Evropi i Kini biće u najboljem slučaju mješovit.

Ekonomista predviđa rast globalnog BDP-a od mršavih 2,2% u 2023, s rastom BDP-a SAD-a od samo 0,5%, eurozone s padom od 0,2%, a Kine potencijalnim rastom od 5% kako se njena ekonomija ponovo otvara nakon stroge pandemije COVID-a.

Kao dio zahlađenja u SAD-u, Karpenter predviđa da će tržište rada stvoriti manje od 100.000 radnih mjesta mjesečno u odnosu na 200.000 mjesečno koliko je ostvareno 2022.

On nije jedini koji predviđa ekonomsku propast 2023.

Citi očekuje da će eurozona i Velika Britanija ući u recesiju do kraja ove godine. Prema glavnom ekonomistu Natanu Šicu, SAD će ući u recesiju do sredine 2023. budući da potrošači i preduzeća osjećaju puni učinak viših kamatnih stopa Federalnih rezervi.

BNP Paribas je u međuvremenu takođe zacrtao težak put pred globalnim gospodarstvom.

“Očekujemo pad rasta globalnog BDP-a u 2023, predvođen recesijom u SAD-u i eurozoni, s rastom ispod trenda u Kini i mnogim tržištima u nastajanju”, rekao je strateški tim BNP-a u vlastitoj bilješci ovog mjeseca.

(SEEbiz)

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.