WTO: Zemlje sve više ograničavaju izvoz hrane i veštačkog đubriva

Dodajte komentar

Zemlje širom svijeta ublažavaju propise o uvozu, a ograničavaju izvoz, posebno hrane i vještačkog đubriva, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Do sredine oktobra, članice WTO-a su za godinu uvele više mjera kojima su podsticale trgovinsku razmjenu nego ograničenja, utvrdio je WTO.

Mjesečno je tako u prosjeku uvedeno najviše podsticaja trgovine od 2012. godine, pokazuju podaci.

Ačli, zemlje su tim mjerama uglavnom podsticale uvoz, dok su izvoz ograničavale, upozorava WTO, zaključivši da su ograničenja izvoza prvi put od 2009. godine, kada su počeli da prate podatke, nadmašila ograničenja uvoza.

Pojačana nova ograničenja

“Članice su pojačano primjenjivale nova ograničenja u trgovini, posebno izvozu, prvo u kontekstu pandemije (korona virusa), a u posljednje vrijeme u kontekstu rata u Ukrajini i krize u snabdijevanju hranom”, izjavila je u šefica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

U takvim uslovima zemlje su u prvom redu ograničavale izvoz hrane, zaključio je WTO.

“Od 78 mjera ograničenja izvoza prehrambenih proizvoda, stočne hrane i vještačkih đubriva, uvedenih od početka rata (u Ukrajini) krajem februara, njih 57 još je na snazi, što odgovara trgovini vrijednoj 56,6 milijardi dolara”, rekla je Okonjo-Iweala.

“Od sredine oktobra brojke su porasle, što bi trebalo dodatno da zabrine”, upozorila je ona.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *