Uvođenje eura problem za bankomate u Hrvatskoj

Uvođenje eura u Hrvatskoj stvorilo je probleme s prihvatom novčanica eura, usljed čega je 50-ak bankomata juče ugašeno.

– Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U četiri hiljade bankomata ima preko 40 hiljada kaseta bankomatskih koju svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno različite dimenzije od novčanica kune, kazao je izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček, izvještava danas.hr.

Kako ne bi ostali praznih novčanika, mnogi građani već sada stvaraju zalihe.

Tokom ovog mjeseca neće raditi više od 2700 bankomata – u prelaznom razdoblju radiće samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

– Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih će biti prilagođeno do 15. januara 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih biti spremni i isplaćivati isključivo eure, dodaje Mavriček.

Manji broj će biti ugašen do 15. decembra, a od 15. decembra će HUB objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podići gotovinu, govori Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca – jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine.

– Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na nivou HUB-a dogovorile način prilagođavanja mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske, dodaje Maljković.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.