Šeldon: CBCG tokom brojnih izazova obezbijedila dobro stanje bankarskog sektora

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu, koji su obilježili brojni izazovi na lokalnom i globalnom planu, što je rezultiralo dobrim stanjem bankarskog sektora, ocijenio je šef Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristofer Šeldon.

On se juče susreo sa guvernerom CBCG dr Radojem Žugićem, a glavna tema razgovora bio je Strateški partnerski okvir za Crnu Goru Grupacije Svjetske banke za period od 2023. do 2027. godine. Riječ je o programu koji je usmjeren na pružanje podrške održivijem i inkluzivnijem rastu Crne Gore. Usvajanje ovog dokumenta očekuje se u prvoj polovini naredne godine.

“Guverner Žugić je zahvalio sagovorniku na podršci koju je Svjetska banka pružila Centralnoj banci Crne Gore, u vidu tehničke pomoći za aktivnosti usmjerene na uvođenje instant plaćanja i pripremu Zakona o digitalnoj imovini, kao i na izradi analize transponovanja platne regulative i spremnosti Crne Gore za uključenje u SEPA sistem plaćanja”, naveli su iz vrhovne monetarne institucije.

Kako su precizirali, dogovoren je nastavak komunikacije i saradnje kako bi se osnažila otpornost finansijskog sektora i stvarili preduslovi za dinamičniji rast domaće ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *