Šansa za 20.000 činovnika da dobiju 25 odsto veću platu

Dodajte komentar

Usvajanje Prijedloga izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru na zadnjoj sjednici Vlade je slijed poštovanja dogovora predstavnika Sindikata uprave i pravosuđa sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

Ovim prijedlogom, kako je Pobjedi objasnio predsjednik Sindikata UPCG Nenad Rakočević, visina koeficijenata za grupu D iz tabele zakona, regulisaće se Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa.

Ova grupa poslova obuhvata 20 hiljada činovnika u državnoj i lokalnim upravama. U ovoj grupi nalaze se radna mjesta od načelnika i rukovodilaca službi pa niže, to su zvanja savjetnika, samostalnih savjetnika, viših savjetnika, inspektora, referenata, namještenika… ali i vatrogasaca-spasilaca.

Navodi da su kao jedini reprezentativan sindikat javne uprave bili diskriminisani u odnosu na sve djelatnosti u smislu direktnog pregovaranja o visini zarada za zaposlene koje predstavljaju.

– Do sada su ta ovlašćenja imali diskreciono centrale sindikata, odnosno predstavnici koje su oni delegirali, a posebno je to interesantno kada se uzme u obzir u posljednje vrijeme dovođenje u pitanje i same reprezentativnosti ove dvije organizacije. Uzimanje svojih sudbina u naše ruke je logičan redosljed događaja – kazao je Rakočević i dodao da su u pregovorima sa predstavnicima Vlade prepoznali razumijevanje povodom teške finansijske situacije zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama.

– Zarade nijesu uvećavane od 2016. godine, kada su one iznosile u prosjeku 20 eura. Intencija naših zahtjeva povodom problema najmanjih zarada u Crnoj Gori, kao i u regionu, figurira šest godina, gdje nam je kroz primjere uvećanja zarada za zaposlene u zdravstvu i to do sada već dva puta, stepen nezadovoljstva kulminirao posljednjih mjeseci – poručuje Rakočević.

Objašnjava da su zarade u nekoliko posljednjih zvanja u tabeli D, odnosno uvezano sa istim i ostala zvanja grupe, bile uslovljene da se usklade u odnosu na početak primjene programa ,,Evropa sad“ i minimalne zarade.

– To neophodno donošenje novog zakona nije do sada realizovano. Očekujemo pored usklađivanja koeficijenata i minimalno uvećanje od 25 procenata, a u budućim godinama kroz praćenje stope inflacije, ali one prave ne fiktivne, uvećanja zarada kroz moguće pregovore izmjena Granskog kolektivnog ugovora – zaključuje Rakočević.

Novi koeficijenti bitni su i za opštine koje sada treba da usvoje svoje budžete za narednu godinu. U državnom budžetu za narednu godinu ukupan iznos za neto zarade iznosi 470 miliona eura, što je za oko 60 miliona više nego u ovoj godini.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *