Šansa za 20.000 činovnika da dobiju 25 odsto veću platu

Usvajanje Prijedloga izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru na zadnjoj sjednici Vlade je slijed poštovanja dogovora predstavnika Sindikata uprave i pravosuđa sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

Ovim prijedlogom, kako je Pobjedi objasnio predsjednik Sindikata UPCG Nenad Rakočević, visina koeficijenata za grupu D iz tabele zakona, regulisaće se Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa.

Ova grupa poslova obuhvata 20 hiljada činovnika u državnoj i lokalnim upravama. U ovoj grupi nalaze se radna mjesta od načelnika i rukovodilaca službi pa niže, to su zvanja savjetnika, samostalnih savjetnika, viših savjetnika, inspektora, referenata, namještenika… ali i vatrogasaca-spasilaca.

Navodi da su kao jedini reprezentativan sindikat javne uprave bili diskriminisani u odnosu na sve djelatnosti u smislu direktnog pregovaranja o visini zarada za zaposlene koje predstavljaju.

– Do sada su ta ovlašćenja imali diskreciono centrale sindikata, odnosno predstavnici koje su oni delegirali, a posebno je to interesantno kada se uzme u obzir u posljednje vrijeme dovođenje u pitanje i same reprezentativnosti ove dvije organizacije. Uzimanje svojih sudbina u naše ruke je logičan redosljed događaja – kazao je Rakočević i dodao da su u pregovorima sa predstavnicima Vlade prepoznali razumijevanje povodom teške finansijske situacije zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama.

– Zarade nijesu uvećavane od 2016. godine, kada su one iznosile u prosjeku 20 eura. Intencija naših zahtjeva povodom problema najmanjih zarada u Crnoj Gori, kao i u regionu, figurira šest godina, gdje nam je kroz primjere uvećanja zarada za zaposlene u zdravstvu i to do sada već dva puta, stepen nezadovoljstva kulminirao posljednjih mjeseci – poručuje Rakočević.

Objašnjava da su zarade u nekoliko posljednjih zvanja u tabeli D, odnosno uvezano sa istim i ostala zvanja grupe, bile uslovljene da se usklade u odnosu na početak primjene programa ,,Evropa sad“ i minimalne zarade.

– To neophodno donošenje novog zakona nije do sada realizovano. Očekujemo pored usklađivanja koeficijenata i minimalno uvećanje od 25 procenata, a u budućim godinama kroz praćenje stope inflacije, ali one prave ne fiktivne, uvećanja zarada kroz moguće pregovore izmjena Granskog kolektivnog ugovora – zaključuje Rakočević.

Novi koeficijenti bitni su i za opštine koje sada treba da usvoje svoje budžete za narednu godinu. U državnom budžetu za narednu godinu ukupan iznos za neto zarade iznosi 470 miliona eura, što je za oko 60 miliona više nego u ovoj godini.

(Pobjeda)

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.