Ibrahimović sa Medoks: Fokus na pripremi planske dokumentacije za nastavak auto-puta

Dodajte komentar

Naši napori su sada usmjereni na pripremi neophodne planske dokumentacije kako bi bili spremni za međunarodni poziv zainteresovanim investitorima za nastavak realizacije narednih dionica auto-puta, kazao je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović tokom susreta sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks i britanskim komesarom za trgovinu Krisom Bartonom.

Istakako je da završetak prve dionice auto-puta i podaci koje imaju sa terena kada je u pitanju njena eksploatacija daju određeni optimizam.

“Vjerujem da će naši susreti i inteviziranje komunikacije doprinijeti snaženju inače dobrih bilateralnih odnosa. Međutim, jasno je da prostora za poboljšanje saradnje, naročito u ekonomsko-trgovinskim odnosima ima. Imajući u vidu razvoj Crne Gore kao turističke destinacije, naš prioritet je nastavak modernizacije infrastrukture u svim vidovima saobraćaja i tu vidim mogućnosti za značajna investiciona ulaganja”, istakao je Ibrahimović i podsjetio da je Ujedinjeno Kraljevstvo “uvijek bilo važan partner i prijatelj Crne Gore”.

Iz resornog ministarstva su precizirali i da je britanska ambasadorka istakla da je sastanak bila važna prilika da se iznesu očekivanja da u pravom trenutku krenemo naprijed sa bilateralnim trgovinskim sporazumom između dvije zemlje. Ona je dodala da Ujedinjeno Kraljevstvo ima značajno iskustvo u razvoju infrastrukture, uključujući transport i obnovljivu energiju.

Barton je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo jako cijeni svoje partnerstvo s Crnom Gorom.

“Vidimo velike mogućnosti za jaču trgovinu i ulaganja između UK i Crne Gore”, dodao je on.

Na sastanku je, kako se dodaje u saopštenju, bilo riječi i o energetici, a Ibrahimović je prezentovao niz aktivnosti na usklađivanju zakonskog okvira i strateških dokumenata i planova u ovoj oblasti koji će, kako je rekao, omogućiti stranim investitorima da jednostavnije i uz jasne procedure planiraju ulaganje svog kapitala u razvojne projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije.

“Crna Gora obiluje velikim potencijalima u oblasti vjetro, hidro i solarnog potencijala, uz dobar poslovni ambijent i podršku institucija, dobro došli su svi kredibilni strani investitori. Ujedinjeno Kraljevstvo uspješno sprovodi ‘zelenu tranziciju’ i vjerujem da bi iskustva i praktična znanja stručnjaka bila vrlo korisna za crnogorsku administraciju u periodu koji je pred nama”, rekao je on.

Ibrahimović je takođe razgovarao o Trgovinskom sporazumu između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore ukazajući na važnost tog dokumenta kao polazne osnove za snažniju saradnju dvije države i zaključio da možemo doprinijeti razvoju ekonomske i trgovinske razmjene, jer potencijala svakako ima.

“Kao vrijedan potencijal, kojem treba posebno posvetiti pažnju i pružiti uvid investitorima u projekte koje treba razvijati je i turistički potencijal sjevera Crne Gore. U određenoj fazi realizacije su izgradnja ski centara na nekoliko lokacija i tu postoji prostor za ozbiljne strane investitore za izgradnju luksuznih hotelskih kompleksa, a uz odlične uslove za proizvodnju organske hrane postoji mogućnost za kreiranje atraktivnog turističkog proizvoda”, zaključio je Ibrahimović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *