Čuvar prirode: Zaštita jesetre u Jangceu

Dodajte komentar

Jesetra rijeke Jangce je rijetka životinja jedinstvena za Kinu. Ona je poznata i kao panda u vodi i klasifikovana je kao vrsta koja je pod zaštitom Međunarodne unije za zaštitu prirode. Naučnici nisu mogli da pronađu tragove prirodnog uzgoja jesetre duž rijeke Jangce.

U proteklih 10 godina, ribari duž rijeke Jangce spontano formiraju patrolni tim za zaštitu jesetre rijeke Jangce i drugih rijetkih vrsta od ilegalnog ribolova i drugih destruktivnih aktivnosti. Džou Tao, koji je odrastao na obali rijeke Jangce, predvodio je članove patrole u 24-časovnoj akciji pretrage za jesetrom na ukupno 40 kilometara duž rijeke.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih područja Kine je 2018. godine formulisalo plan za spašavanje jesetre u rijeci Jangce i započelo je planiranje vještačkog uzgoja jesetre u slivu rijeke Jangce kako bi se obnovila populacija na terenu u Jangceu i kako bi se na kraju došlo do prirodnog rasta broja jesetri u Jangceu.

Kroz zaštitu, u dijelu Đijangan gornjeg toka rijeke Jangce u 2018. godini moglo se ispratiti svega nešto više od 30 vrsta riba. Početkom 2022. godine, broj vrsta riba u tom dijelu rijeke je porastao na preko 60 vrsta. Ne samo da je došlo do rasta broja vrsta ribe koja je prisutna u rijeci, već je i ekološko okruženje znatno poboljšano.

„Svakog dana, osim šest sati spavanja, patroliram rijekom. To mi je postala navika. Zajednička želja članova našeg tima i volontera je da učinimo sve što je u našoj moći da omogućimo našoj djeci i unucima da vide vesele scene kako ribe iskaču iz rijeke“, rekao je Džou Tao.

Media Biro

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *