U Hrvatsku stiže Mosad za civile – kompanija za rješavanje problema

Dodajte komentar

U posljednjih nekoliko nedjelja u hrvatskim poslovnim krugovima počela se tiho pronositi vijest da je na tržište stigla specijalizovana kompanija čija ekipa možda može pomoći kad pomislite da je sve propalo, piše u utorak Večernji list.

Njena je specijalnost pomaganje u nevoljama ili suzbijanje opasnosti da uđete u nevolje. I zbilja, zaposleni te kompanije već su razgovarali sa zainteresovanim poslovnim ljudima u Zagrebu, koji su potom počeli širiti novost i ostalima.

Izraelskoj kompaniji Sabra Intelligence Solutions to širenje glasina o njoj uopšte ne smeta. Naprotiv, o njoj se saznaje uglavnom i usmenom predajom i preporukom. Kompanija je brojčano mala, sjedište joj je u trećem po veličini izraelskom gradu Haifi.

Nekoliko desetina zaposlenih su terenski agenti, obavještajni analitičari te terenski stručnjaci za pravo, psihologiju i tržište kapitala. Riječ je o bivšim obavještajcima i agentima koji su nekada radili u operativnim jedinicama Mosadove strane tajne službe, unutrašnje službe Shin Bet ili u Sayeret Matkalu, specijalnoj izvidničkoj jedinici Glavnog stožera izraelske vojske. Jedina osoba koja iz Sabre može javno istupati je Mayaan Bachar, pravna savjetnica kompanije, koja potvrđuje da se njihovoj ekipi obraćaju svjetski poznate velike kompanije, moćni ekonomistii bogati pojedinci, ali i državne institucije.

Klijenti su obično predmet ucjene, neprijateljskog preuzimanja ili su njihove velike kompanije izložene napadima koji obezvređuju njihova ulaganja i ruše cijenu dionica. Izraelski mediji Sabru, koja je osnovana 2017., vole nazivati “Mossadom za civile” i tako je najlakše, koristeći dobro poznati izraelski brend, objasniti i usluge Sabre privatnicima i civilima.

No, što oni rade u Hrvatskoj? U Sabri kažu da su odabrali Hrvatsku kao regionalni hub za centralnu i jugoistočnu Evropu zbog njenog profila zemlje razvijene poslovne kulture, otvorene za inovacije i svjesne uloge informacija u kompetitivnom poslovnom okruženju, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *