EIB Global planira da igra ključnu ulogu u sprovođenju paketa energetske podrške EU za Zapadni Balkan

Na samitu Evropske unije za Zapadni Balkan održanom u Tirani, potpredsjednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova potvrdila je pomoć EIB Global u rješavanju hitnih kratkoročnih potreba regiona koje su posljedica aktuelne krize. Ta podrška će se realizovati kroz nove projekte koje EIB Global planira da finansira u regionu za uvođenje čiste energije, proširenje elektroenergetskih mreža i skladišne infrastrukture, kao i za podršku privatnom sektoru za povećanje energetske efikasnosti. Ona je potvrdila da je banka u potpunosti usklađena sa paketom energetske podrške vrijednim milijardu eura koji je najavila Evropska komisija i da namerava da igra ključnu ulogu u njegovom sprovođenju.

„Drago nam je što paket podrazumijeva podršku i za unaprjeđenje politike, zakonodavnog i institucionalnog okvira za energetski sektor. Poboljšanja u tim oblastima imaće pozitivan uticaj na brzinu kojom će EIB Global i naši lokalni partneri moći da pokrenu investicije u infrastrukturu i privatni sektor”, izjavila je Pavlova.

Pored podrške u oblasti energetike, banka EU će pojačati opseg svojih usluga koji podrazumeva kombinovanje finansijskih sredstava i savjetodavne pomoći, kao i angažovati više stručnjaka na terenu za projekte koji unaprjeđuju regionalnu povezanost, zelenu i digitalnu tranziciju, obrazovanje i zdravstvo. Banka će se usredsrediti i na promovisanje rasta, digitalizacije i dekarbonizacije privatnog sektora. U tom pogledu, Evropski investicioni fond (EIF), dio Grupacije EIB, odobrio je Garanciju za otpornost za mala i srednja preduzeća u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF), kako bi olakšao pristup finansiranju za oko 4000 kompanija u regionu.

Potpredsjednica je skrenula pažnju i na grantove EU koja su odobrena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan. „Ta bespovratna sredstva nam takođe pomažu da nastavimo sa važnim željezničkim projektima u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, kao i sa ulaganjima u sektor obrazovanja u Crnoj Gori. Ovdje u Albaniji pripremamo projekte koji će doprinijeti transformaciji Tirane u zeleni i održiv grad. Radujemo se saradnji sa vladom, Evropskom komisijom i našim kolegama iz EBRD na važnim investicijama u željeznicu”, zaključila je Pavlova.

Kako je već najavljeno, EIB Global radi i na razvoju novih projekata obnovljive energije – solarne elektrane na Kosovu* i vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini. Banka će aktivno pomagati privatnom sektoru u finansiranju mjera energetske efikasnosti i investicija koje treba da ubrzaju zelenu tranziciju.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.