Država se zadužila još tri miliona eura

Dodajte komentar

Na trećoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana, prodati su državni zapisi za tri miliona eura, po prosječnoj stopi od 3,97 odsto. Na prethodne dvije aukcije država se zadužila još 36 miliona eura.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 20 miliona eura, dok su dostavljene ponude bile vrijedne 18 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda bio je tri miliona eura.

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 7. jun naredne godine.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji koja je održana 22. novembra prodati su državni zapisi za 20,5 miliona eura, po prosječnoj stopi od 3,18 odsto, dok su na drugoj, koja je održana 29. novembra, prodati zapisi za 15,5 miliona eura, po prosječnoj stopi od 3,67 odsto.

Iz Vlade je ranije najavljeno da će se ove godine zadužiti za nedostajuća sredstva i rezervu za narednu godinu kod domaćih banaka i emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate.

CBCG je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Podsjećamo, prodajom državnih zapisa država se već zadužila 36 miliona eura i to na prvoj ovogodišnjoj aukciji 20,5 miliona eura po prosječnoj stopi od 3,18 odsto a na drugoj 15,5 miliona eura po prosječnoj stopi od 3,67 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *