4iG potpisala Deklaraciju o romingu kojom se obavezuje na ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana

Telekomunikacioni operatori u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu obećavaju da će sniziti naknade za roming za građane i privredu od 1. oktobra 2023. godine.

Kao jedan od najvećih investitora na tržištu telekomunikacija na Zapadnom Balkanu, 4iG Group – vlasnik ALBtelecoma i One Telecommunication u Albaniji, zajedno sa One Crna Gora u Crnoj Gori – podržala je inicijativu prekogranične mobilnosti potpisivanjem Deklaracije o romingu na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana  (Western Balkans Digital Samit), održanom u Tirani 6. decembra.

„U eri u kojoj živimo, tehnologija uklanja granice između evropskih naroda. Imajući značajno interesovanje za tržište Zapadnog Balkana, ostajemo visoko fokusirani na ekonomsku integraciju ovog regiona sa Evropskom unijom i na avangardu razvoja koji imaju za cilj dalju integraciju, posebno u oblasti telekomunikacija i ICT-a” – rekao je Péter Fekete, generalni direktor Grupe 4iG Plc.

Posvećenost telekomunikacionih operatora, prema Deklaraciji, doprinosi jačanju prekogranične mobilnosti Zapadnog Balkana, kao što i unapređuje i pojednostavljuje povezanost građana i privrede EU i Zapadnog Balkana.

„Crna Gora je u posljednje vrijeme doživjela veliki napredak u oblasti telekomunikacija i svjesni smo da će naša stručnost biti dodatna vrijednost u ovom sporazumu. Radujemo se početku implementacije ovog sporazuma kao novog okvira saradnje sa našim regionalnim partnerima, sa konačnim ciljem da ponudimo Roming kao kod kuće” – rekao je Branko Mitrović, izvršni direktor One Crna Gora.

Deklaraciju o romingu koju su potpisali telekomunikacioni operatori podržavaju institucije Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Na osnovu režima „Roming kao kod kuće“ u EU i regionu Zapadnog Balkana, potpisnici ove deklaracije nastoje da pronađu koordinisani pristup kako bi doprinijeli efikasnim i relevantnim ponudama za potrošače koji putuju između EU i Zapadnog Balkana. Telekomunikacioni operatori će, na osnovu Deklaracije, razmotriti postepeno uvođenje tarifnih planova i opcija za smanjenje maloprodajnih naknada za prenos podataka u romingu između ekonomija EU i Zapadnog Balkana, u oba smjera, što bi trebalo da bude od koristi građanima i privredi na Zapadnom Balkanu i u državama EU.

Smanjenje naknade za roming počinje od 1. oktobra 2023. godine. Na osnovu Deklaracije, jednoglasno će se dogovoriti klizna skala za gornju granicu maloprodajne cijene i objaviti najkasnije do 1. maja 2023. godine. Prvo značajno smanjenje cijena rominga podataka stupiće na snagu od 1. oktobra 2023. godine.

Zemlje Zapadnog Balkana već su u regionu uvele režim „Roming kao kod kuće“ u julu 2019, kao  i puni režim “Roming kao kod kuće” u julu 2021. godine, inicijativu koja podrazumijeva postepeno smanjenje i naknadno eliminisanje naknada za roming između ekonomija Zapadnog Balkana.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.