4iG potpisala Deklaraciju o romingu kojom se obavezuje na ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Telekomunikacioni operatori u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu obećavaju da će sniziti naknade za roming za građane i privredu od 1. oktobra 2023. godine.

Kao jedan od najvećih investitora na tržištu telekomunikacija na Zapadnom Balkanu, 4iG Group – vlasnik ALBtelecoma i One Telecommunication u Albaniji, zajedno sa One Crna Gora u Crnoj Gori – podržala je inicijativu prekogranične mobilnosti potpisivanjem Deklaracije o romingu na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana  (Western Balkans Digital Samit), održanom u Tirani 6. decembra.

„U eri u kojoj živimo, tehnologija uklanja granice između evropskih naroda. Imajući značajno interesovanje za tržište Zapadnog Balkana, ostajemo visoko fokusirani na ekonomsku integraciju ovog regiona sa Evropskom unijom i na avangardu razvoja koji imaju za cilj dalju integraciju, posebno u oblasti telekomunikacija i ICT-a” – rekao je Péter Fekete, generalni direktor Grupe 4iG Plc.

Posvećenost telekomunikacionih operatora, prema Deklaraciji, doprinosi jačanju prekogranične mobilnosti Zapadnog Balkana, kao što i unapređuje i pojednostavljuje povezanost građana i privrede EU i Zapadnog Balkana.

„Crna Gora je u posljednje vrijeme doživjela veliki napredak u oblasti telekomunikacija i svjesni smo da će naša stručnost biti dodatna vrijednost u ovom sporazumu. Radujemo se početku implementacije ovog sporazuma kao novog okvira saradnje sa našim regionalnim partnerima, sa konačnim ciljem da ponudimo Roming kao kod kuće” – rekao je Branko Mitrović, izvršni direktor One Crna Gora.

Deklaraciju o romingu koju su potpisali telekomunikacioni operatori podržavaju institucije Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Na osnovu režima „Roming kao kod kuće“ u EU i regionu Zapadnog Balkana, potpisnici ove deklaracije nastoje da pronađu koordinisani pristup kako bi doprinijeli efikasnim i relevantnim ponudama za potrošače koji putuju između EU i Zapadnog Balkana. Telekomunikacioni operatori će, na osnovu Deklaracije, razmotriti postepeno uvođenje tarifnih planova i opcija za smanjenje maloprodajnih naknada za prenos podataka u romingu između ekonomija EU i Zapadnog Balkana, u oba smjera, što bi trebalo da bude od koristi građanima i privredi na Zapadnom Balkanu i u državama EU.

Smanjenje naknade za roming počinje od 1. oktobra 2023. godine. Na osnovu Deklaracije, jednoglasno će se dogovoriti klizna skala za gornju granicu maloprodajne cijene i objaviti najkasnije do 1. maja 2023. godine. Prvo značajno smanjenje cijena rominga podataka stupiće na snagu od 1. oktobra 2023. godine.

Zemlje Zapadnog Balkana već su u regionu uvele režim „Roming kao kod kuće“ u julu 2019, kao  i puni režim “Roming kao kod kuće” u julu 2021. godine, inicijativu koja podrazumijeva postepeno smanjenje i naknadno eliminisanje naknada za roming između ekonomija Zapadnog Balkana.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *