Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Dodajte komentar

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje dnevnice za rad nedjeljom do 80 odsto za zaposlene u medijima po predlogu novog Opšteg kolektivnog ugovora kosilo sa važećim Zakonom o elektronskim medijima, koji definiše obavezu da mediji svakodnevno moraju da emituju informativni program od najmanje 30 minuta.

Rudović kaže da je cilj stvaranje ambijenta u kojem su novinari zadovoljni, ali da propisi obavezuju privatne medije na emitovanje svakodnevnog programa u cilju pružanja informacija građanima.

On je pozvao socijalne partnere koji pregovaraju o Opštem kolektivnom ugovoru da ovo pitanje razmotre sa svih aspekata.

“Kao jedan od argumenata koristila se teza da nedjeljom nije neophodno da izlaze privatni komercijalni mediji. To je teza koja je sa više aspekata meni sporna, zato što se direktno kosi sa principom medijskog pluralizma, potrebe da građani Crne Gore imaju istinitu, pravovremenu i cjelovitu informaciju. Ako mediji ne moraju da rade nedjeljom, nego je tu samo Javni servis, on je sve bolji, ali on nije nužno garant medijskog pluralizma. Onda se postavlja pitanje zašto bi privatni mediji radili i ostalim danima. To je prosto teza koja, po mom mišljenju, ne stoji. Zato molim, i mislim da bi bilo jako dobro da se o ovom pitanju, u samom smo finalu pregovora o OKU, posveti dodatna pažnja”, kazao je Rudović.

Iz Agencije za elektronske medije je objašnjeno da su emiteri dužni da dnevno emituju informativni program u trajanju od najmanje 30 minuta u okviru kog najmanje jednu informativnu emisiju u trajanju od najmanje 20 minuta.

AEM upozorava i da se u slučaju nepoštovanja tih obaveza može oduzeti licenca tim medijima.

Iz Unije slobodnih sindikata su ranije napomenuli da mediji nisu obavezni da rade nedjeljom, jer postoji javni servis.

Izvor: Vijesti

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *