Svjetske berze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke centralne banke da bi se mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, možda već ovoga mjeseca.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje ojačao 0,2 posto, na 34.429 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,1 posto, na 4.071 bod, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 11.461 bod.

Rast indeksa drugu nedjekju zaredom zahvaljuje se poruci predsjednika Feda Jeromoea Powella da bi već od prosinca Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Stoga sada većina analitičara očekuje da će centralna banka u decembru povećati kamate za ‘samo’ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

I na većini europskih berzi cijene su dionica prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.556 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 6.742 boda. No, frankfurtski DAX oslabio je 0,1 posto, na 14.529 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks pao 1,8 posto, na 27.777 bodova.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.