Kako odnos prema novcu utiče na uštedu

Dodajte komentar

U doba kada nam je novac prijeko potreban, svi maštamo o tome da nekako zaradimo više, ne bismo li sebi obezbijedili pristojniji život. Ipak, nije samo naporan rad ono što nam je potrebno, neophodno je i da imamo pravi stav prema njemu.

Odredite svoj lični stav prema novcu

Ovdje je važno identifikovati sve unutrašnje strahove, blokade koji ograničavaju uvjerenja i zadržavaju vas u “razmišljanju siromaštva”. Uradite jendostavnu vježbu – zatvorite oči i zamislite novac kao nekakvu asocijaciju. Pogledajte šta je to, kakva osjećanja izaziva u vama, šta želite da uradite sa njim?

Često, čak i u ovoj jednostavnoj fazi, osoba može otkriti da novac izaziva strah, sumnje, pojavljuju se unutrašnja uvjerenja da je “zaraditi veliki novac nemoguće ” ili “veliki novac je i velika odgovornost”. Ako se tokom vježbe vizualizacije pojave ograničavajući stavovi i uvjerenja, važno je raditi na njima, jer oni u velikoj mjeri utiču na naš život i novčanu situaciju.

Oslobodite se negativnih osjećanja: zavisti, ogorčenosti, bijesa, ljutnje…

Destruktivna osjećanja oduzimaju mnogo snage i energije. Kada dugo u sebi nosimo osjećaj ozlojeđenosti, ostajemo zarobljeni u prošlosti. To nas posebno sprečava da se razvijamo i aktiviramo u ostvarenju novih ciljeva. Zavist vas tjera da trošite energiju pokušavajući da živite tuđi život, oponašate nekoga i dovodi do emocionalno depresivnog stanja. Sve ovo ne doprinosi privlačenju resursa u naš život, uključujući i novac, već samo otežava.

Razvijajte kvalitetnu komunikaciju sa ljudima

Komunikacija je takođe energija, a riječi koje izgovaramo i slušamo mogu mnogo uticati na našu psihu i mentalno stanje. Smanjite komunikaciju sa toksičnim ljudima, sa onima koji vas nikada ne podržavaju i uvjek kritikuju vaše aktivnosti. Okružite se pozitivnim ljudima koji vas bodre i motivišu, podstiču vas da se razvijate i rastete. To su ljudi koji sa vama dele iskustvo – povezuju se sa vama na dubljem nivou i možete od njih nešto i naučiti.

Moć zahvalnosti

Većinu vremena tokom života fokusiramo se na negativne misli i osjećanja. Provodimo mnogo vremena razmišljajući o tome šta ne uspijevamo, koliko smo loši i sa kakvim problemima se suočavamo. Da bi se ovo izbjeglo, potrebno je zadržati pažnju na svemu dobrom što posjedujemo. Šta je to što već imate, koji ciljevi su postignuti, šta radite dobro – odgovorite na ova pitanja i shvatićete da postoji puno stvari na kojima možete biti zahvalni. Kako biste vježbali zahvalnost možete voditi dnevnik zahvalnosti. Svako veče prije spavanja zapišite na čemu ste zahvalni u prethodnom danu. Zahvalite se Bogu i svemu oko vas što je dobro i pozitivno.

Budite spremni da primite novac koji će doći u vaš život

Ponekad želimo nešto jako, ali jednostavno nismo spremni za to. Pošto će nove prilike zahtijevati nova rješenja, možda ćete morati da promijenite nešto u svom životu, moraćete da uložite više truda. Ipak, važno je da ne pogubite sebe i ostanete svoji, verni svojoj pravoj prirodi. Napravite analizu i plan koje navike ćete sa dolaskom novca izbaciti, a šta ćete novo i pozitivno usvojiti. Mijenjajte se tokom života i nikada se ne plašite promjena.

(Blic)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *