Poslanici o budžetu i zaduživanju države tek sredinom decembra

Dodajte komentar

Poslanici bi o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu i odluci o zaduživanju trebalo da raspravljaju na sjednici Skupštine koja je zakazana za 12. decembar. Predlog budžeta za narednu godinu vrijedan je 2,85 milijardi eura.

Iz Vlade su ranije saopštili da budžet predstavlja realan i održiv okvir koji će omogućiti očuvanje životnog standarda građana, postizanje održivog ekonomskog rasta i obezbjeđivanje urednog, održivog i blagovremenog finansiranja svih obaveza.

Jedna od ključnih karakteristika budžeta je da su planirani transferi za socijalnu zaštitu od 785 miliona eura, odnosno 34 odsto ukupnih izdataka budžeta, što predstavlja istorijski maksimum.

Nedostajuća sredstva su 705 miliona eura, a predviđeni limit zaduženja do 600 miliona. Resorni ministar Aleksandar Damjanović, ocijenio je ranije da je budžet, osim što je objektivan, i socijalno odgovoran.

On je kazao da Vlada brine o socijalnom standardu građana, zbog čega se i naredne godine povećavaju penzije i socijalna davanja, kao i zarade u dijelu javnog sektora gdje nije bilo povećavanja godinama.

Izvor: Dan

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *