Zašto investitori gomilaju Bitcoin?

Dodajte komentar

Investitori počinju da gomilaju Bitcoin izgleda u nadi da će dobiti božićne poklone u obliku porasta vrijednosti. Prema statistici platforme za analizu kripto tržišta Sentiment, tokom proteklih pet dana 47 888 BTC-a kupili su najveći vlasnici kriptovaluta.

Akumulirani broj predstavlja 0.24% ukupne ponude ove kriptovalute. Ono što je takođe zanimljivo je da je velikoj akumulaciji prethodilo 13 mjeseci velikog pada cijene Bitcoina. Posebno se jaka faza dogodila ovog novembra i povezana je s kataklizmičnim događajima oko kripto mjenjačnice FTX.

Prema podacima sa Santimenta, tokom prve tri sedmice novambra, “kitovi” koji drže između 100 i 10.000 BTC prodali su oko 1,36% ove digitalne imovine.

Očekuje li se oparavak cijene bitcoin-a u 2023.?

Trenutni volumen nabavke i dalje je nekoliko puta manji od obima prodaje tokom novembra. Ova činjenica sugeriše da su Bitcoin kitovi odlučili da počnu da gomilaju Bitcoin-e. Pretpostavka je da će tržište doživjeti novogodišnji skok, koji obično pogađa finansijska tržišta u decembru.

Tada na finansijskim tržištima obično počinje tzv. “Santa Rally”. Prevedeno s engleskog, to je kalendarski učinak koji uključuje rast cijena dionica tokom zadnjih 5 dana trgovanja u decembru i tokom prva 2 dana trgovanja u januaru.

Ne gomilaju se samo veliki wallet-i, već i oni manji — koji drže između 0,1 i 10 BTC. Broj takvih adresa dostiglo je rekord svih vremena prije samo dva dana, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Analitičari pretpostavljaju da će tržišne cijene biti u porastu tokom decembra, a kitovi će vjerovatno akumulirati BTC tokom rasta cijena, samo da bi ga mogli prodati po znatno višoj cijeni.

(Financa.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *