Indija će prestići Njemačku i Japan

Indija bi trebala da prestigne Japan i Njemačku i da postane treća najveća svjetska ekonomija, prema S&P Globalu i Morgan Stenliju.

Predviđanje S&P-a temelji se na projekciji da će godišnji nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Indije u prosjeku da iznosi 6,3 posto do 2030, prenosi portal biznisinfo.ba.

Slično tome, Morgan Stenli procjenjuje da će se BDP Indije vjerovatno više nego udvostručiti u odnosu na sadašnji nivo do 2031.

“Indija ima uslove za ekonomski procvat podstaknut offshoringom, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje”, napisali su u izvještaju analitičari Morgan Stenlija predvođeni Ridhamom Desaijem i Girišom Akčipaliom.

Ovi će pokretači učiniti Indiju trećom najvećom svjetskom ekonomijom i tržištem kapitala pre kraja decenije.

Indija je zabilježila međugodišnji rast od 6,3 posto u tromjesečju od jula do septembra, neznatno više od prognoze Rojtersove ankete od 6,2 posto.

Prije toga, Indija je zabilježila rast od 13,5 posto od aprila do juna u poređenju s prošlom godinom, podstaknuta snažnom domaćom potražnjom u sektoru usluga u zemlji.

Projekcija S&P-a zavisi od nastavka trgovinske i finansijske liberalizacije Indije, reformi tržišta rada, kao i o ulaganju u indijsku infrastrukturu i ljudski kapital.

“Ovo je razumno očekivanje Indije, koja ima puno toga za ‘nadoknaditi’ u pogledu rasta i prihoda po glavi stanovnika”, rekao je Dhiraj Nim, ekonomista iz Australia and New Zealand Banking Group Research, za CNBC.

Neke od navedenih reformi već su pokrenute, rekao je Nim, ističući predanost vlade da izdvoji više kapitalnih izdataka u godišnjim knjigama rashoda zemlje.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.