Ako se istorija ponovi, bitcoin će još više pasti u decembru

Dodajte komentar

Sezonski obrazac kretanja kriptovaluta ukazuje na veće gubitke za bitcoin u decembru posle kolapsa kripto-berze FTX.

Najjača kriptovaluta je potonula 16 odsto u novembru i tokom protekle decenije uvjek je imala slab decembar nakon pada u prethodnom mjesecu, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Obrazac je bio očigledan u 2018, 2019. i 2021. godini, sa prosječnim decembarskim padom od skoro 11 odsto. Ako se istorija ponovi, kriptovalute bi mogle zaostati za akcijama, imajući u vidu velika očekivanja da će se oporavak kapitala u ovom kvartalu nastaviti uoči Božića, kako se Federalne rezerve budu okretale ka manjim porastima kamatnih stopa.

“Klasa digitalne imovine doživljava period prelivanja krize, gdje procjena kreditnog rizika druge ugovorne strane i njena solventnost ostaju imperativ”, rekao je John Toro, šef trgovanja u Independent Reserveu, berzi digitalne imovine. “Čini se najvjerovatnijim da će tokom ovog perioda povećanog kreditnog rizika, bitcoin biti lošiji od drugih sredstava visokog rizika.”

Kripto-tržišta su pala oko 11. novembra, s bankrotom FTX-a (platforme za trgovanje Sama Bankman-Frieda) i sestrinske investicione kuće Alameda Research. Ona su se stabilizovala kako je mjesec odmicao, delimično podržana nagovještajima da će Fed preći na manje agresivno monetarno pooštravanje.

“Bili bismo nastrojeniji prema stabilnijem, pozitivnom decembru jer se višak straha i ekstremnih ekstrapolacija zbog kraha povlače”, rekao je Richard Galvin, suosnivač kompanije za upravljanje fondovima Digital Asset Capital Management. “Osim toga, makrookruženje ostaje pozitivnije – zasada.”

Svijet tradicionalnih i digitalnih finansija i dalje je opčinjen olupinom FTX-a, koji se u jednom trenutku hvalio procjenom vrijednosti od 32 milijarde dolara, a čiji osnivač Bankman-Fried sada tvrdi da ima samo 100.000 dolara u banci.

Bivša predsjednica Federalne korporacije za osiguranje depozita Sheila Bair rekla je da američki regulatori moraju da se obračunaju sa najproblematičnijim aspektima kriptovaluta posle kolapsa FTX-a i povezanih entiteta.

Izvršni direktor Galaxy Digitala Mike Novogratz odbacio je svoju prognozu da će se bitcoin popeti na 500.000 dolara za pet godina, pozivajući se na trenutno pooštravanje monetarne politike, ali je naglasio da će ta vrijednost ipak – u nekom trenutku – biti dostignuta.

Cijena bitcoina se neznatno mijenjala i novčić se trgovao za nešto ispod 17.000 dolara u 12.25, dok je drugoplasirani ether bio stabilan na 1.272 dolara. Indeks koji prati 100 najboljih novčića ove godine je pao za više od 60 odsto usred dužeg perioda pada u kriptu koji je srušio niz firmi za digitalnu imovinu.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *