Spasiti Institut putem obveznica

Vršilac dužnosti direktora Instituta “Dr Simo Milošević” Savo Marić smatra da privatizacija ove ustanove ne predstavlja rješenje, te da je potrebno vrlo kategorično poručiti da se mora staviti tačka na rasprodaju i Instituta i imovine grada. Kaže da ova rehabilitaciona ustanova može izaći iz krize, te da rješenja ima, ukoliko ga aminuje Vlada.

“Institut ima pravo da emituje obveznice u visini od 12 do 15 miliona i koje država ima pravo da otkupi i da se mi zadužimo kod države i da vratimo taj iznos u roku od tri do pet godina. To bi nama omogući lo da odblokiramo račun i da normalno poslujemo u narednom periodu, uključujući sve one aranžmane koje očekujemo da potpišemo sa inostranim partnerima. Bitna je samo njihova dobra volja da to podrže i mi nastavljamo dalje”, kazao je Marić.

Podsjeća da blokada računa nije nastala zbog partnera, duga prema Elektroprivredi, dobavljačima, već isključivo po presudama zbog tužbi radnika.

“Na način koji sam predložio, odblokirali bismo račun i vratili radnicima zarađeno. Završili smo kolektivni ugovor gdje smo poštovali koeficijente radnika i izravnali ih sa keoficijentima koje imaju zaposleni u ustanovama javnog zdravstva. Znači radnici dobijaju platu koju zaslužuju i jednostavno vraćamo im dug i to je potpuno legitimno. Imamo uvjerenje od AZK da imamo pravo na pomoć od države, to nam niko nije spomenuo kao soluciju i borićemo se da je dobijemo i na taj način izađemo iz problema”, kazao je Marić.

Ipak, navodi da postoji strah da sva dešavanja oko Instituta koja se sprovode, ipak vode ka tome da se on proda i to za sitne novce.

“Mislim da do stečaja neće doći jer bi to bila velika sramota za čitavo društvo”, naglasio je Marić.

U ponedjeljak će skupa sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i direktorkom bolnice Meljine dr Oliverom Elez poći na već zakazan satanak kod premijera Dritana Abazovića.

Izvor: Dan

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

2 KOMENTARI

  1. Ko če kupiti obveznice?

Leave a Reply

Your email address will not be published.