Smanjiće akcize na gorivo ako dođe do poremećaja  

Dodajte komentar

Nakon detaljne analize o uticaju promjena akciza na gorivo na porihode budžeta, kao i zbog trenutne stabilizacije cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, Ministarstvo finansija se opredijelilo za postepeno umanjenje akciza do nivoa od 25 odsto.

“Ukoliko se nastave poremećaji na tržištu koji bi doveli do znatnog povećanja cijene naftnih derivata, Ministarstvo finansija će predložiti zakonom propisanu mogućnost umanjenja do 50 odsto. Dakle, Vlada nastavlja sa pružanjem mjera podrške građanima i privredi, krozumanjenje akciza, tako da ne možemo govoriti o povećanju, već naprotiv o produženju roka važenja umanjenja akciza, koje će nakon 6. decembra iznositi 25 odsto, što znači da će se gorivo plaćati 11 centi manje nego što bi to bio slučaj da nema umanjenja”, naveli su iz resora koji vodi Aleksandar Damjanović.

Akcize su trenutno umanjene za 40 odsto, a “Dan” je prenio da Vlada od naredne sedmice planira da ih umanji do nivoa od 25 odsto, odnosno da ih poveća za 15 odsto ili osam centi za dizel, a 10 za benzin u odnosu na sadašnje stanje. To će neutralisati smanjenje goriva, koje bi, premasadašnjim parametrima, trebalo da bude jeftinije za 11 centi. Zbog povećanja akcize za 15 odsto, dizel neće biti jeftiniji 11 centi, već tri, a benzin neće pasti za 11 centi, već za cent.

Odredbama člana 2a Odluke o izmjeni i dopunama Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja propisana je visina akcize na promet bezolovnog benzina, od 8. novembra do 5. decembra 2022. godine iznosi 329,4 eura na 1.000 litara i od 6. decembra 2022. godine do 3. januara 2023. godine iznosi 411,75 eura na 1.000 litara. Za gasna ulja akciza je od 8. novembra do 5. decembra 2022. godine 264 eura na 1.000 litara, dok će od 6. decembra 2022. godine do 3. januara2023. godine iznositi 330 eura na 1.000 litara.

“Da li će Vlada mijenjati odluku koja je trenutno na snazi,ukazujemo daće to zavisiti od kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, odnosno u zavisnosti od poremaćaja na tržištu i eventualnog povećanja cijena naftnih derivata, kao i utucaja tih promjena na budžet države. Ukoliko dođe do novih poremećaja na tržištu naftnih derivata, MF će predložiti zakonom propisanu mogućnost dodatnog umanjenja ove akcize”, poručili su iz MF-a.

Podsjetili su da im je 5. maja kroz izmjene Zakona o akcizama data mogućnost smanjenja akcize do 50 odsto, te da je shodno tome 9. maja donesena odluka o umanjenju akciza.

Stanić: Povećanje akciza Abazovićev poklon za Novu godinu

Namjera smijenjene vlade Dritana Abazovića da poveća akcize na gorivo za skoro 10 centi po litru jasno pokazuje da im nije stalo do povećanja standarda građana i boljih uslova za crnogorske privrednike, ocijenio je član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

Namjera Dritana Abazovića i njegovih ministara je da dodatno zavuku ruku u džep građana i privrede i time pred Novu godinu pošalju svojevrsnu “čestitku” u vidu većih troškova u trenutku kada vrijednost nafte na berzama znatno pada.
Da za ovom mjerom nema finansijske potrebe, nek posluži i podatak da je ostvaren značajan rast naplate PDV-a na gorivo, budući da je i osnovica za naplatu ove godine bila veća zbog povećane cijene na berzi. Tako da trezor sigurno nije u ozbiljnijem minusu kad se saberu iznosi akciza i PDV koji je naplaćen na gorivo ove godine rekao je Stanić.

SDP će i u ovom slučaju, kao i ranije, imati zakonsku incijativu kojom će tražiti smanjenje akciza do regulisanja cijena nafte na svjetskim tržištima.

Izvor: Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *