Novi zahtjevi i pravila: Njemačka širom otvara vrata stranim radnicima

Njemačka privreda godinama ne uspijeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro zaoštriti.

Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz država izvan Evropske unije, prenosi dpa.

Prema okvirnom nacrtu, stranci više neće biti ograničeni radom samo u struci, pa će, na primjer, mehaničar moći da se zaposli kao magacioner ili policajac kao kelner.

Pri razmatranju zahtjeva za radnu vizu, na težini će dobiti iskustvo, a prevod kvalifikacija na njemačke će izgubiti na značaju za ulazak u Njemačku. Plan uključuje i inovativni sistem bodovanja radnike iz trećih zemalja, uključujući i države Zapadnog Balkana.

Ministri su se dogovorili oko osnovnih načela, da “kriterijumi mogu biti kvalifikacije, znanje jezika, radno iskustvo, rodbinske veze sa Njemačkom i starost”.

Pitanje bodovanja maglovitih kategorija poznavanje jezika i rodbinske veze tek dolazi na dnevni red rasprave u trostranoj koaliciji kancelara Olafa Šolca .

Po svemu sudeći, službe za strance će povoljnije odmjeravati sposobnost integracije uz prethodne boravke u Njjemačkoj, rad za njemačkog poslodavca, ali i ako kandidat ima rođake u Njemačkoj.

Nacrt još ne definiše kakav status ti rođaci treba da imaju, na primjer jesu li zaposleni.

Jeednostavnije useljenje je dio planirane reforme zakona o azilu i migraciji koju Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) želi da pokrenuti do kraja godine.

Bundestag u petak treba da glasa o takozvanoj prilici na pravo boravka, odnosno o otvaranju perspektive ostanka dobro integrisanim strancima koji dugo žive u Njemačkoj bez sigurnog statusa.

Počev od 31. oktobra 2022, svako ko je u zemlji živio barem pet godina i nije počinio krivično djelo, trebalo bi da dobije rok od 18 mjeseci da ispuni uslove za dugoročni boravak – to uključuje poznavanje jezika i sopstvena sredstva za život.

(DPA)

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.