Hrvatska: Trgovci biraju 16 radnih nedjelja u godini

Dodajte komentar

Hrvatska Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila predlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tokom godine kojima bi radili.

Izmjenama se predlaže da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac, raspolažući maksimalnim iznosom fonda od 90 sati koje raspoređuje u razdobljima od ponedjeljka do subote te da prodajni objekti nedjeljom i raznicima budu pretežito zatvoreni.

Predlog zakona predviđa 16 nedjelja u godini koje su radne, a kojim će nedjeljama prodajni objekti biti otvoreni odredio bi sam trgovac u skladu sa svojih potrebama, sezonalnosti, mikrolokacijom i drugim faktorima koji utiču na individualnu procjenu za potrebom radne nedjelje.

U nedjelji u kojoj odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, ukupno 105 sati, koje trgovac samostalno raspodjeljuje od ponedjeljka do nedjelje.

Izmjenama Zakona o radu, koje takođe predlaže vlada, rad nedjeljom morao bi se po satu platiti 50 posto više nego običnim radnim danom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *