Dosadašnje odluke o umanjenju akciza na gorivo državu koštale 37 miliona eura

Dodajte komentar

Dosadašnja, sedmomjesečna umanjenja akciza na goriva u interesu građana i privrede, državni budžet koštala su 37 miliona eura, koliko je po ovom osnovu prihodovano manje u odnosu na uporedni period prošle godine, istaknuto je iz Ministarstva finansija.

Nakon što je su akcize na gorivo veći dio ove godine bile umanjene na polovinu, Vlada je odlučila da od prošlog mjeseca polako smanjuje popust na ove dažbine. Oni smatraju da i dalje pružaju podršku građanima i privredi samim tim što umanjenje akciza na gorivo i dalje postoji, a predviđeno je da od 6. decembra ove do 3. januara naredne godine iznosi 25 odsto.

“Od 9. maja, kada je prvi put donešena Odluka o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, državni budžet prihodovao je desetine miliona eura manje u odnosu i na projekcije za ovu godinu. Ministar finansija Aleksandar Damjanović je u kontinuitetu predlagao niže akcize, pa je tako Odluka o umanjenju donošena šest puta za nepunih sedam mjeseci. Sve sa ciljem da bi građani i privreda imali jeftinije gorivo u Crnoj Gori, odnosno da bi lakše podnijeli posljedice globalnih tržišnih šokova. Dakle, Ministarstvo finansija pokazalo je punu odgovornost, pravovremeno  reagujući kako bi se značajno doprinijelo pojeftinjenju goriva, iako se smanjenje akcize, evidentno negativno reflektovalo na državne prihode”, istakli su iz ovog državnog resora.

Takođe ističu da je kontinuitet Vlade, na predlog Ministarstva finansija, učinio da građani i privreda u Crnoj Gori imaju najniže cijene goriva u regionu.

“S obzirom na trenutni, povoljniji trend kretanja cijena goriva na berzi, kao i na detaljnu analizu o uticaju ovih promjena na prihode budžeta, ocijenili smo da je moguća postepena korekcija akcize do nivoa od 25 odsto za kratkoročni period, a da ta razlika istovremeno neće biti osjetna za budžete građana, odnosno da neće negativno uticati na cijenu goriva koju plaćaju”, dodaju iz resornog ministarstva.

Podsjećaju i da prethodne Vlade “nijesu posezale za mjerom obuzdavanje rasta cijena goriva”, te da je aktuelna izvršna vlast to učinila kako bi obezbijedila stabilnosti cijena naftnih derivata i zaštitila životni standard građana. Na osnovu zaključka donesenog 5. maja, Vladi je data mogućnost da, u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 50 odsto, za bezolovni benzin i gasna ulja do tri mjeseca.

“Nakon toga Vlada je na predlog Ministarstva finansija šest puta donijela odluku o umanjenju i to: 9. maja o umanjenju za 40 odsto. Prema navedenoj odluci, visina akcize je iznosila 0,329 eura po litru za bezolovni benzin i 0,329 eura po litru za gasna ulja. Novom Odlukom o umanjenju predviđeno je umanjenje akcize za 50 odsto od 7. juna do 5. jula i to 0,275 eura po litru za bezolovni benzin i 0,220 eura po litru za gasna ulja. Produženo je važenje umanjenja akcize za 50 odsto do 30. avgusta”, precizirali su iz Ministarstva finansija i dodali da je umajenje akciza na pola iznosa produžavano još 25. avgusta i 29. septembra, a važilo je do početka novembra.

Zatim je 27. oktobra donijela izmijenila Odluku o umanjenju akcize, pa je od 8. novembra do 6. decembra ona bila niža za 40 odsto, dok će do 3. januara biti manja za četvrtinu.

“Namjera ove Vlade je da i ubuduće, iskazujući punu solidarnost u odnosu na građane i privredu, djeluje u maksimalnoj mogućoj mjeri, shodno kretanjima cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, odnosno u zavisnosti od poremaćaja na tržištu i eventualnog povećanja cijena naftnih derivata, kao i uticaja tih promjena na budžet države”, zaključuju iz resora Aleksandra Damjanovića.

Pregled posljednih maloprodajnih cijena goriva u regionu

Država Dizel Bezolovni benzin
95 98
Crna Gora 1,55 1,44 1,48
Srbija 1,85 1,59 1,73
Hrvatska 1,66 1,52 1,77
Albanija 1,94 1,71 /
BIH 1,76 1,46 1,67
Kosovo 1,93 1,68 /
Makedonija 1,4 1,37 1,4
Slovenija 1,62 1,46 1,83
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *