Cijene dionica porasle, zahvaljujući govoru Powella

Dodajte komentar

Cijene dionica na azijskim berzama danas su porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, nakon što je predsjednik američkog Feda Jerome Powell poručio da možda već od decembra slijedi usporavanje tempa povećanja kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu oko 1 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,1 odsto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,3 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan skok Wall Streeta. Dow Jones porastao je 2,2 odsto, dok je S&P 500 skočio 3,1, a Nasdaq indeks 4,4 odsto.

To je posljedica poruke Powella da bi već od ovog mjeseca Fed mogao da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Stoga sada većina analitičara očekuje da će centralna banka u decembru povećati kamate za “samo” 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

“Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata”, poručio je Powell, ali i upozorio da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

“Uprkos nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena”, kazao je Powell u govoru na Brookings institutu.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do kojeg nivoa treba da budu povećane kamate i koliko će se dugo zadržati.

“Tržište je Powellov govor pratilo bez daha, čekajući odgovore na pitanja o trajanju i intenzitetu Fedovog zaoštravanja. Nije ih dobilo, ali sve što odražava nadu da će Fed biti manje agresivan, pozitivno je za dionice, barem kratkoročno”, kaže Chuck Carlson, direktor u Horizon Investment Services.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će Kina uskoro ublažiti restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje covida-19. Kineske vlasti jutros su donekle ublažile retoriku o opasnosti od tog virusa, a neki gradovi su ublažili covid restrikcije.

Analitičari smatraju da je to posljedica najvećih protesta u više gradova u posljednjoj deceniji, otkako je na vlasti predsjednik Xi Jinping, iako vlasti te proteste ne spominju.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *