Zamotani bitcoin postaje najnovija žrtva krize zbog kolapsa FTX-a

Dodajte komentar

Posljedice kolapsa kripto-berze FTX Sama Bankman-Frieda proširile su se na novi ugao tržišta digitalne imovine.

Fokus trgovaca je okrenut ka disparitetu cijena između bitcoina i derivata ove najveće kriptovalute – takozvanog zamotanog bitcoina (engl. wrapped bitcoin), koji se može koristiti na rivalskom blokčejnu Ethereumu. Zamotani bitcoin je podržan originalnim novčićem u odnosu jedan prema jedan, a ovaj čuva firma BitGo. Iako se obično trguje po istoj cijeni kao bitcoin, sredinom novembra pojavio se “stalni” popust, prema navodima firme za podatke o blokčejnovima Kaiko, prenosi Bloomberg Adria.

Zamotani bitcoin, koji je rangiran kao 23. kriptovaluta po ukupnoj tržišnoj vrijednosti, stekao je popularnost tokom vrhunca procvata decentralizovanih finansija. Verzija omogućava vlasnicima bitcoina jednostavan način za trgovinu, kupovinu i prodaju novčića u DeFi (sektoru decentralizovanih finansija). Bloomberg Galaxy Crypto Index je pao za više od 25 odsto otkako je šef Binancea Changpeng CZ Zhao izrazio zabrinutost u vezi sa FTX-om pre tri nedelje.

Popust je izazvan zebnjom da zamotani bitcoin nije u potpunosti podržan (u odnosu jedan prema jedan), s obzirom na to da je Alameda Research – trgovačka kuća čiji je suosnivač FTX-ov Bankman-Fried – nekada bio najveći trgovac koji je operisao zamotanim novčićem. Rukovodioci BitGoa odbacili su spekulacije, saopštivši putem Twittera da su svi derivati podržani – u odnosu jedan prema jedan – bitcoinom koji drži ta kompanija.

“Svi se plaše svega ovih dana”, rekao je Evgeny Gaevoy, osnivač i izvršni direktor kripto-fonda Wintermute.

BitGo, sa sedištem u Palo Altu u Kaliforniji, nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Kada se ranije zamotanim bitcoinom trgovalo ispod vrijednosti bitcoina, popust bi takozvanim trejderima (trgovcima kripto-imovnom) stvorio priliku za arbitražu (strategiju trgovanja po principu “kupi jeftino, prodaj skupo”). Hedž-fondovi bi kupili snižene zamotane bitcoine na spot tržištu, a zatim bi njima otkupili skuplju originalnu kriptovalutu.

Ipak, ovih dana dispariteti kao što je onaj između bitcoina i zamotanog bitcoina dospjeli su u centar pažnje dok investitori i drugi učesnici na tržištu prebiraju po ruševinama koje je ostavila implozija FTX-a. Neosnovane spekulacije su posebno rasprostranjene na Twitteru i drugim društvenim mrežama, gdje su skeptici raspirivali vatru strahom, tračevima, pa čak i šalama, vjerovatno u pokušaju da odbace ili izazovu haos na tržištu.

“Postoji na tone FUD-a (engl. fear, uncertainty and doubt – strah, neizvjesnost i sumnja) i da biste ga regulisali, morate biti sigurni u ono što znate”, rekao je u intervjuu Michael Safai, suosnivač trgovačke firme Dexterity Capital.

Još jedan razlog dugotrajnog popusta bio je taj što mnogi fondovi, koji su imali novac zaglavljen na sada propalom FTX-u, sada nisu u mogućnosti da tako lako pristupe kapitalu, jer bi trgovine zahtevale pozajmljivanje bitcoina, kaže Gaevoy.

Gaevoy je u ponedjeljak rekao da je njegov fond Wintermute izvršio arbitražnu trgovinu i otkupio neke bitcoine. Popust između zamotanih bitcoina i originalnih bitcoina se uglavnom oporavio na osnovu podataka TradingViewa i Binancea.

Podaci iz Dune Analyticsa pokazuju da je zamotani bitcoin zabilježio najveći mjesečni obim otkupa ovog novembra, sa više od 28.000 zamotanih bitcoina kojima su otkupljeni originalni novčići.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *