Šendžou 15 stigao do svemirske stanice, istorijsko okupljanje tajkonauta

Svemirska letilica sa ljudskom posadom Šendžou15, lansirana u utorak uveče, izvela je brzo automatizovano pristajanje uz modul Tijenhe Kineske svemirske stanice (CSS) u srijedu u 5:42 po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska svemirska agencija sa posadom. Cio proces pristajanja trajao  je oko 6 i po sati.

Nakon toga, trojica tajkonauta iz svemirskog broda Šendžou-15 ušla su u svemirsku stanicu i sastala se sa još troje kolega. Ovo je istorijsko okupljanje tajkonauta i najveći broj ljudi u svemirskoj laboratoriji.

Kina je u utorak uveče lansirala svemirski brod sa ljudskom posadom Šendžou 15 sa tri tajkonauta na brodu koji će se sastati sa svojim kolegama na svemirskoj stanici i obaviti primopredaju posla.

Svemirski brod, na vrhu rakete nosača Dugi marš-2F I15, poletio je iz Centra za lansiranje satelita Đijućuena na sjeverozapadu Kine u 23:08 (po pekinškom vremenu), navela je Kineska svemirska agencija sa ljudskom posadom (CMSA).

“Tokom svoje misije, posada Šendžou-15 će izvršiti testove u vezi sa dugoročnim boravkom u kineskoj svemirskoj stanici u njenoj konfiguraciji od tri modula”, rekao je Đi Ćiming, pomoćnik direktora CMSA na konferenciji za novinare u ponedeljak.

“Posada će otključati, instalirati i testirati 15 kabineta za naučne eksperimente i sprovesti više od 40 eksperimenata i testova u oblastima istraživanja i primjene svemirske nauke, svemirske medicine i svemirske tehnologije”, dodao je on.

Check Also

Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora

Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora …

Leave a Reply

Your email address will not be published.