Osnivač Alibabe Jack Ma živi u Tokiju već šest mjeseci

Kineski preduzetnik Jack Ma se preselio u Tokio prije šest mjeseci kada je počelo razračunavanje kineskih vlasti sa tehnološkim sektorom, izvještava Financial Times.

Jedan od osnivača kompanije Alibaba Group Holding Ltd. svoj boravak u Japanu je iskoristio kako bi putovao u Sjedinjene Američke Države i Izrael, ali je i posjećivao ruralne oblasti azijske države, piše list koji se poziva na izvore upoznate sa kretanjem kineskog milijardera.

Masayoshi Son, osnivač kompanije SoftBank Group Corp. sa sjedištem u Tokiju, blizak je prijatelj kineskog preduzetnika i jedan od prvih Alibabinih investitora.

Nekada najbogatiji i najpriznatiji predstavnik kineskog tehnološkog sektora Ma se povukao iz javnosti nakon što ga je kritika zakonodavstva stavila u nemilost kineskih vlasti. Tada je ujedno odložen i izlazak na berzu njegove kompanije Ant Group Co, a uslijedilo je sprovođenje strožih regulatornih mjera širom tehnološkog sektora, naročito u pogledu kompanija koje posluju preko interneta. Ma se od tada rijetko pojavljivao u javnosti, a njegova pojavljivanja su blisko praćena.

U samom Tokiju, Ma se držao uglavnom klubova sa ograničenom pristupom u kvartovima Ginza i Marunouči, piše medij. Sa sobom je poveo ličnog kuvara i obezbjeđenje, a počeo je i da skuplja umjetnine.

Ma je tokom pandemije organizovao kampanju doniranja sredstava za zaštitnu opremu u prvim danima pandemije.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.