Osnivač Alibabe Jack Ma živi u Tokiju već šest mjeseci

Dodajte komentar

Kineski preduzetnik Jack Ma se preselio u Tokio prije šest mjeseci kada je počelo razračunavanje kineskih vlasti sa tehnološkim sektorom, izvještava Financial Times.

Jedan od osnivača kompanije Alibaba Group Holding Ltd. svoj boravak u Japanu je iskoristio kako bi putovao u Sjedinjene Američke Države i Izrael, ali je i posjećivao ruralne oblasti azijske države, piše list koji se poziva na izvore upoznate sa kretanjem kineskog milijardera.

Masayoshi Son, osnivač kompanije SoftBank Group Corp. sa sjedištem u Tokiju, blizak je prijatelj kineskog preduzetnika i jedan od prvih Alibabinih investitora.

Nekada najbogatiji i najpriznatiji predstavnik kineskog tehnološkog sektora Ma se povukao iz javnosti nakon što ga je kritika zakonodavstva stavila u nemilost kineskih vlasti. Tada je ujedno odložen i izlazak na berzu njegove kompanije Ant Group Co, a uslijedilo je sprovođenje strožih regulatornih mjera širom tehnološkog sektora, naročito u pogledu kompanija koje posluju preko interneta. Ma se od tada rijetko pojavljivao u javnosti, a njegova pojavljivanja su blisko praćena.

U samom Tokiju, Ma se držao uglavnom klubova sa ograničenom pristupom u kvartovima Ginza i Marunouči, piše medij. Sa sobom je poveo ličnog kuvara i obezbjeđenje, a počeo je i da skuplja umjetnine.

Ma je tokom pandemije organizovao kampanju doniranja sredstava za zaštitnu opremu u prvim danima pandemije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *