Okrugli sto o Institutu i bolnici Meljine: Preduzeća se gase, a država sprema studiju

Dodajte komentar

Ni na okruglom stolu koji je za temu imao “Zdravstveni turizam u Herceg Novom – juče, danas, sutra – Institut ‘Dr Simo Milošević’ i bolnica Meljine”, koji je organizovala Opština, nije se moglo čuti ništa što se već nije čulo u prethodnom periodu u vezi sa te dvije zdravstvene ustanove, od kojih je bolnica pred gašenjem, a Institut pred stečajem.

Studije, komisije, poslovični futur… a konkretnog rješenja ni na pomolu. Zaključak bi se mogao svesti na to da bi Ministarstvo zdravlja trebalo bi da u narednih sedam dana pošalje predlog Agenciji za zaštitu konkurencije u vezi sa problemom u Institutu Igalo i da se hitno daju inputi za izradu studije koja će pokazati na koji način treba nastaviti dalje poslovanje te ustanove. Sa okruglog stola je apelovano da se Agencija za investicije uključi u rješavanje ovog problema, jer jedan od modela za Institut koji može biti predložen u toj studiji jeste i javno-privatno partnerstvo.

Prema riječima sekretara za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi Nenada Vitomirovića, treći zaključak je da Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma radi na izmjeni zakonske regulative i prilagodi Zakon o zdravstvenom turizmu, pogotovo u dijelu velnes turizma, i da uzme aktivniju ulogu u razvoju ove vrste turizma. Upitao je zbog čega Vlada preko svojih ministarstva ne ispunjava obaveze koje je sama nametnula.

Predsjednik opštine Stevan Katić istakao je da je u strateškim državnim dokumentima Herceg Novi predviđen kao centar zdravstvenog turizma.

“Bez bolnice ne može da funkcioniše ni Institut, s obzirom da programi u Institutu zavise i od blizine same bolnice”, ukazao je Katić.

Predsjednik Odbora direktora Instituta Igalo Batrić Bato Kontić smatra da bi trebalo da se oslone na sopstvene snage i da Institut, ukoliko je moguće, uđe u privatno-javno partnerstvo, ili da se proda dio imovine, to jest zemlja koja se ne koristi, a koja je u stoprocentnom vlasništvu Instituta.

Referent za planiranje, analizu i statistiku Instututa “Dr Simo Milošević” Miloš Knežević kazao je da je prije studije izvodljivosti potrebno riješiti dug prema “Jugobanci” i tužbe radnika, koje blokiraju račun. Smatra da cijene Fonda moraju da se povećaju jer Fond PIO, Fond zdravstva i Sindikat uzimaju nekih 55 odsto noćenja, a u prihodima učestvuje 40 odsto.

Dragan Damjanović iz Agencije za zaštitu konkurencije kazao je da je problem višestruk i da datira unazad šest-sedam godina.

Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Aleksandra Gardašević Slavuljica rekla je da u programu koji važi do 2023. godine naznačeno da taj resor treba da obezbijedi sredstva u iznosu od 30.000 eura za izradu studije održivosti Instituta.

“Pored situacione analize, studija treba da prikaže opcije i rješenja na koji način rehabilitovati Institut. Zadatak Instituta i Ministarstva zdravlja bio je da naprave projekat, koji mi do danas nismo dobili. Mi bismo zatim objavili međunarodni tender koji bi nam omogućio rješenje za rehabilitaciju Instituta. Mi smo više puta apelovali na Institut i Ministarstvo zdravlja da obezbijede projektni zadatak. Ne smijemo biti inertni, moramo biti kolektivno odgovorni”, istakla je Slavuljica.

Vlada ne smije da se igra

Član konsultativne grupe Strateškog plana razvoja Opštine do 2027. godine Anđelko Lojpur smatra da su stvari otišle predaleko, “ali u svakom slučaju problemi nisu nerješivi”.

“Ovdje se radi o dvije kompanije koje su srce privrednog i ekonomskog života Herceg Novog i u pitanju je veliki broj ljudi. Ta priča o zdravstvenom turizmu pada u vodu ako bi ove dvije kompanije nastavile da posluju sa gubicima. Što se tiče bolnice, tamo su stvari prilično jasne. Ugovor o privatizaciji nije raskinut i mislim da Vlada i država ne bi smjeli da se igraju tim stvarima, na stranu njihovi loši odnosi sa Kneževićem. Sudski sporovi bili bi problematični i, bojim se, išli bi na štetu države. Stečaj znači otpuštanje svih ljudi i bojim se da bi to bila klica uništenja jer je ova bolnica mnogo više od jedne bolnice. Ne znam zašto nije urađen plan konsolidacije firme, što je obaveza stečajne uprave. U toj kompaniji, kao i u svakoj, postoji bar jedno malo zrnce zdravog jezgra koje bi moglo da se restrukturira i proširi”, istakao je Lojpur.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *