Najbolji rezultat Luke Bar u posljednjih 30 godina

Dodajte komentar

Luka Bar je ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina, a prema ugovorenim poslovima i najavama poslovnih partnera u kompaniji očekuju da će se uspješno poslovanje nastaviti do kraja ove i tokom naredne godine.

“Već sada možemo reci da je Luka Bar ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina. Može se pohvaliti sa odličnim rezultatima poslovanja za prvih devet mjeseci 2022. kako sa obimom pretovara, tako i sa finansijskim pokazateljima. Za devet mjeseci je ukupno pretovareno 1.807.312 tona, što je za čak 944.564 tone više u odnosu na prethodnu godinu kada je pretovar iznosio 862.748 tona. Ako poredimo sa planom koji smo imali za ovih devet mjeseci,ostvareni pretovar je veći za 264.789 tone. Što znači da je ostvareni pretovar za devet mjeseci premašio sva očekivanja i menadžmenta i zaposlenih u kompaniji”, kazao je Vijestima izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić.

Luka Bar je u petak 25. novembra obilježila pretovar dvomilionite tone, što predstavlja najbolji ostvareni rezultat od njenog restrukturiranja.

“Što se tiče finansijskih rezultata, oni su takođe na zavidnom nivou. Ostvarena je dobit u iznosu od 5.248.213 eura, radi poređenja za prvih devet mjeseci 2021. godine iznosila je 421.964 eura. Ukupni prihodi za ovaj period iznosili su 20.183.133 eura i u odnosu na uporedni period prošle godine veći su za 12.112.354 eura. Ukupni rashodi za posmatrani period iznosili su 14.934.920 i veći su u odnosu na uporedni period za 7.286.105 eura. U rashodima participira povećanje troškova radne snage, iz razloga jer smo povećali broj direktnih izvršioca na lučkim manipulativnim poslovima pretovara, i to najviše lučko-transportnih radnika, kao i rukovaoca i održavalaca mehanizacije. Ovo je bilo neophodno da bi odgovorili na sve poslovne zadatke i nove ugovore koje smo sklopili u ovoj godini. Takođe smo imali značajna ulaganja u sanaciju obale Volujica, nabavku sredstava mehanizacije, kao i izgradnju novog sldadišta čija realizacija se očekuje ubrzo, čime Luka Bar podiže skladišne kapacitete”, kazao je Pješčić.

On navodi da nema nikakve dileme da će se nastaviti ovim tempom do kraja tekuće, kao i u narednoj 2023. godini.

Na osnovu realizovanog pretovara u proteklih deset mjeseci i plana poslovanja do kraja godine, očekujemo da će pretovar premašiti količine predviđene biznis planom. Shodno tome očekuje se pretovar od preko 2,3 miliona tona i prihod od oko 25 miliona eura.

Izvještaju o poslovanju Luke Bar u troškovima je navedena stavka “rashodi po osnovu vrednosnog usklađivanja kratkoročnih finansijskih sredstava i finansijskih ulaganja koji su dio obrtne imovine od 4,3 miliona eura i bez nje bi profit iznosio preko devet miliona eura. U prošlogodišnjem periodu ova stavka je kao rashod vrijedila 67 hiljada eura, zbog čega su Vijesti pitale na šta se odnosi ovaj rashod.

“Povećanje stavki ‘rashodi po osnovu vrednosnog usklađivanja kratkoročnih finansijskih sredstava i finansijskih ulaganja koji su dio obrtne imovine’ je posledica promjene računovodstvene politike kompanije,u smislu skraćenja roka ispravke vrijednosti potraživanja sa 24 na 12 mjeseci, kao i indirektnog otpisa kupca iz inostranstva u iznosu od 4.147.746 eura. Naime, došlo je do neplaniranog dugog zadržavanja robe jednog kupca iz inostranstva, pri čemu je Luka Bar bila prinuđena da reaguje u skladu sa važećim komercijalnim ugovorom”, kazao je Pješčić.

Podjela Luke bila velika poslovna greška i nepravda

Pješčić navodi da je Luka Bar 2009. godine pretrpjela veliku nepravdu kada je odlukom tadašnje vlasti podijeljena i iz nje izuzeti Kontejnerski terminali koji su kasnije prodati turskoj kompanija Global ports i koji sada posluju sa velikim gubicima kao Port of Adria.

On kaže da je Luka Bar tada infrastrukturno desetkovanje i svedena faktički samo na jednu funkcionalnu obalu. Imajući u vidu globalnu ekonomsku situaciju i tržišne izazove u proteklom period, možemo reći da je Luka posvećenošću menadžmenta i doprinosom svih zaposlenih odgovorila izazovima i pozicionirala se na regionalnom tržištu kao pouzdan partner za sve buduće razvojne projekte i saradnju na državnom i međunarodnom nivou. Moram naglasiti da Vlada mora raditi na objedinjavanju luke u jednu cijelinu, jer bi se time ojačao logistički pravac preko Luke Bar, a i olakšalo funkcionisanje lučkih poslova na cijeloj teritoriji. Razjedinjavanje se pokazalo kao pogubna ideja za razvoj privrede i finansijsko jačanje obiju kompanija. I nije pitanje da li će se objedinjavanje desiti, već ko ce ispraviti nepravdu nanesenu kako Luci Bar, tako samom gradu i našoj državi, i spriječiti dalje urušavanje Crne Gore na regionalnoj logističkoj mapi, kazao je Pješčić.

Slobodna zona biće pod nadzorom 80 kamera

Luka Bar je operater Slobodne carinske zone, i nosilac službe bezbjednosti na jednom njenom dijelu zbog čega joj je nametnuta obaveza da poveća mjere bezbjednosti i nadzora ove zone.

“Drugi dio je pod koncesijom Port of Adria, i tu Luka Bar nema kontrolu. S obzirom na sve, ukupni značaj koji ima bezbjednost na lučkom području, jedan od naših važnih ciljeva je da što više ulažemo u našu službu fizičke i tehničke zaštite, povećanjem broja zaštitara, boljim uslovima rada, kao i jačanjem tehničke zaštite, video nadzora nad koncesionim područjem Luke Bar. Očekujemo ove godine završetak projekta i ugradnju novih 80 video-kamera i podizanje operativnog centra, čime će se bezbjednost zone dovesti na visok nivo”, kazao je Pješčić.

U proteklom periodu bilo je više slučajeva šverca, kao i krađe akcizne robe iz Slobodne zone.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *