Mihajlović: Do kraja naredne sedmice potpisaćemo Opšti kolektivni ugovor

Dodajte komentar

Sve je spremno za potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora i to bi trebalo uraditi najkasnije do kraja naredne sedmice, kazala je zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović. Ona je gostujući u emisiji “Takulin” Gradske televizije kazala da je potpisivanje kolektivnog ugovora važna stvar za svijet rada.

Podsjeća da pregovori oko Opšeg kolektivnog ugovora traju od maja 2020.godine i sad su, kaže, privedeni kraju.

Svijet kapitala i svijet rada se, ističe, konačno usaglasio oko odredbi novog Opšteg kolektivnog ugovora.

“Očekujemo da Vlada prihvati tekst koji su poslodavci i sindikati ispregovarali. Vjerujem u nespornu podršku Vlade u tom procesu, s obzirom da je svo ovo vrijeme stajala po strani puštajući socijalne partnere da usaglase svoje stavove. Pošto smo to uradili, očekujem da u narednim danima već imamo potvrdu i od strane Vlade da možemo pristupiti potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora”, kazala je Mihajlović.

Ukoliko se Opšti kolektivni ugovor ne potpiše ponovo će, ističe, zavisiti od onih koji sjede u parlamentu.

“Unija slobodnih sindikata će insistirati da do kraja ove sedmice potpišemo Opšti kolektivni ugovor. Imamo informaciju ili do kraja ove sedmice ili već početkom sljedeće, s obzirom da ulazimo u crvenu zonu što se rokova tiče jer opšti kolektivni ugovor koji je trenutno na snazi važi do 31. decembra ove godine”, rekla je Mihajlović.

OKU unaprijeđen sa tri nova instituta

Osim svih benefita koje inače propisuje, Opšti koletivni ugovor dodatno je, objašnjava, unaprijeđen sa tri nova instituta koji podrazumijevaju uvećanje zarade po osnovu pripravnosti, po osnovu dvokratnog rada i za rad nedjeljom.

“Povećanje zarade za rad nedjeljom Unija slobodnih sindikata traži godinama unazad. Riječ je o povećanju zarade koje će biti 80 odsto za rad nedjeljom i to za sve djelatnosti koje nijesu obavezne da rade, a imaju neprekidan proces rada”, istakla je Mihajlović.

U Uniji slobodnih sindikata ih iznenađuje, naglašava, reakcija predsjednice Privredne komore Nine Drakić koja je kazala da su privrednici informisani iz neformalnih izvora, te da predložena rješenja obiluju nepoznanicama.

“Privrednici su upoznati sa cijelim procesom jer je sa druge strane pregovaračkog stola Unija poslodavaca, koja zapravo prezentuje privredu u socijalnom dijalogu shodno Ustavu”, kazala je Mihajlović.

Socijalni savjet je formiran i vodi socijalni dijalog na način da reprezentativno Udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikati imaju autonomiju da potpisuju kolektivne ugovore na svim nivoima.

“Jedino se kod Opšte kolektivnog ugovora država, odnosno vlada, pojavljuje kao jedan od potpisnika”, pojasnila je Mihajlović.

Apsolutno je neprihvatljivo, naglašava, da privrednici nijesu imali informaciju o onome što se pregovara jer u pregovorima nijesu učestvovali direktno subjekti poput Privredne komore i Crnogorskog udruženja poslodavaca koji, ističe, nemaju legitimitet da učestvuju u pregovorima niti da potpisuju.

Predstavnici Privredne komore, dodaje, imali su priliku da učestvuju u razgovorima koje je ministar ekonomskog razvoja upriličio u vezi sa Opštim kolektivnim ugovorom i neradnom nedjeljom. Zajedno sa socijalnim partnerima imali su prilike da sjede za pregovaračkim stolom i da, kako je rekla, na taj način budu upoznati sa onim što se dešava.

“Čini mi se da ne shvatamo koliko će da bude potražnja za radnom snagom u Crnoj Gori. U toku sezone jedan smo od lidera zemalja koje uvoze ogroman broj radne snage iz drugih država”, podsjetila je Mihajlović.

Radno sposobno stanovništvo napušta Crnu Goru zbog malih plata i nedostojnih uslova rada

Prema istraživanju Unije slobodnih sindikata, koje je rađeno prošle godine, zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji rada na reprezentativnom uzorku, više od polovine svih ispitanika su rekli da već poduzimaju određene korake ili su ih preduzeli na planu napuštanja Crne Gore.

“Dva najfrekventnija odgovora jesu niske zarade i nedostojanstveni uslovi rada. Ukoliko poslodavci ne shvate značaj ovog akta koji samo djelimično poboljšava osnovna prava iz radnog odnosa koje garantuje Zakon o radu, onda smo svi na gubitku”, zaključila je Mihajlović.

Izvor: Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *