CUP: Vraćanje doprinosa za zdravstvo “teg o vratu” i kompanijama i cijeloj ekonomiji

Dodajte komentar

Povodom najava iz Vlade o mogućem vraćanju doprinosa za zdravstvevno osiguranje, danas je reagovalo Crnogorsko udruženje poslodavaca.

Kako su istakli, promjena načina finansiranja zdravstva podrazumijeva nova prilagođavanja u sistemu obračuna kod preduzeća, što za njih ujedno znači novu nestabilnost i nove troškove. Uz to, moguće vraćanje ovih doprinosa značilo bi novi “teg o vratu” crnogorskih kompanijama ali i cijeloj ekonomiji.

Saopštenje prenosimo integralno.

Zdravlje građana predstavlja vrhunsku vrijednost pa, u skladu s tim, sistem zdravstva kao njen “čuvar” ima presudan uticaj na društveno-ekonomski razvoj. S tim u vezi, finansiranje zdravstvenog sistema je jedan od ključnih preduslova realizovanja njegove uloge u društvu i svako preispitaivanje i promjena načina finansiranja mora biti adekvatna toj ulozi.

To znači da se o sistemu finansiranja zdravstva mora na stručan i promišljen način donijeti dugoročno, a ne ishitreno, rješenje pod pritiskom težine situacije. Sama promjena načina finansiranja izaziva potrebu za novim prilagođavanjem u sistemu obračuna kod preduzeća, a to znači novu nestabilnost i nove troškove.

Preduslov donošenja valjanog rješenja podrazumijeva učešće svih „zainteresovanih“ strana, takozvanih stejholdera, u proces donošenja odluke – što je u slučaju donošenja odluke o ukidanju doprinosa za zdravstvo trebalo da znači: obavezno učešće predstavnika privrede, što je tada izostalo.

Sada je svima jasno da se takva odluka nije smjela donositi na prečac, a naročito ne bez učešća ključnih predstavnika crnogorske privrede pa u tom smislu pozivamo da se ne učini ista greška i ovaj put, a pogotovu da se unaprijed „ne pravi račun bez krčmara“ i podrazumijeva kako će trošak novog načina finansiranja snositi privreda. Ne zato što naša preduzeća nemaju potreban stepen društvene odgovornosti, nego zato što je teret nameta na privredu takav da dovodi u pitanje njeno funkcionisanje na održiv način, a slaba privreda znači slabij zdravstvo, školstvo… – slabij i siromašije društvo.

Konačno, svima bi trebalo biti jasno da svaki dodatni “teg o vratu” crnogorskih preduzeća jeste dodatni “teg o vratu” društvenog napretka i što je tegova više napredak je sporiji, a i nivo kvaliteta opada. Još jedanput ćemo navesti da ne bi bili pogrešno shvaćeni:

Crnogorska privreda odnosno crnogorska preduzeća nikada nijesu zanemarili svoju društvenu odgovornost – tome smo svjedočili svo ovo vrijeme krize – pa neće ni u buduće, ali isto tako treba da kao društvo razumijemo: teret ovakvih i onakvih odluka ne možemo stalno ispostavljati privredi – ne zato što ne marimo za situaciju, nego zato što to nije održivo – nije moguće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *