Wall Street u padu zbog protesta u Kini, azijske berze snažno porasle

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su juče cijene dionica pale jer se ulagači plaše da bi prosvjedi protiv strogih covid restrikcija u Kini mogli usporiti rast ekonomije

Dow Jones skliznuo je 1,45 posto, na 33.849 bodova, dok je S&P 500 pao 1,54 posto, na 3.963 boda, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 11.049 bodova.

Kao i ostale najveće berze u svijetu, Wall Street je juče bio pod pritiskom zbog protesta protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja covida-19 u nekoliko kineskih gradova, uključujući finansijski centar Šangaj, kao i dio glavnog grada Pekinga.

Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, nade u popuštanje covid mjera u Kini

Na kineskim su berzama u utorak cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju popuštanju restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19, a to je podržalo i ostala azijska tržišta dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 4 posto.

Na samom početku trgovanja na berzama je vladao oprez, a cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu snažno su porasle kada je najavljena konferencija za novinare državnog savjeta za zdravstvo u vezi covid mjera.

„Sazivanje press konferencije uzbudilo je tržište zbog mogućeg popuštanja restriktivnih mjera”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *